Det er 6 cm mellom merkene av hjørnetenner på den ene siden av elghunden, enda mer på den andre, måler veterinæren. Og fastslår at Anja var heldig. Foto: Tarald Reinholt Aas

BIRKENES: Det var tidlig i ettermiddag, og familien Dalene var på søndagstur. To voksne sammen med fire barn på mellom to og ti var ute i skogsterrenget knappe to kilometer hjemmet i Dalane. Da hadde latt familie-elghunden Anja (7,5) løpe fritt en liten stund da de hørte den bjeffe til.

På en bakketopp oppdaget de det de er helt sikre på var en ulv stå over den langt mindre elghunden.

Bittet avslører ulven

Jon-Erling Skåtan, rovviltansvarlig i Statens Naturoppsyn (SNO), går ut fra at det faktisk var en ulv som angrep.

— Vi bruker begrepet antar fordi at det ikke kan dokumenteres. Vi antar det ut fra beskrivelse, bittet og oppførselen til dyret, sier Skåtan til fvn.no.

27. februar i fjor ble en ulv med skabb skutt mellom Øynaheia og Hynnekleiv i Aust-Agder. Det er siste observasjon av ulv i Agder-fylkene. For noen uker siden ble det observert en hannulv i Telemark.

— Ulver kan gå flere mil i døgnet. Men det blir bare spekulasjoner om det er samme dyr, sier Skåtan. - De går alene, det er temmelig sikkert, sier han.

SNO varsler Fylkesmannen i Aust-Agder om hendelsen i Birkenes. Det blir da forvaltningens ansvar å avgjøre hvorvidt ulven får leve.

Kjørt til veterinæren

— Vi så den alle sammen, sier mor i familien, Klara Kylland Dalene. Og det var skummelt den ikke ble mer redd oss, sier hun.

Da den angivelige ulven fikk øye på menneskene, løp den ikke unna, men "luntet" vekk, forteller Kylland Dalene. Alle seks hadde god tid til å observere den.

Det er 6 cm mellom merkene av hjørnetenner på den ene siden av elghunden, enda mer på den andre, måler veterinæren. Og fastslår at Anja var heldig. Foto: Tarald Reinholt Aas

Familiehunden ble kjørt til veterinæren av Kylland Dalenes ektemann, og ser ut til å slippe fra hendelsen med mindre skader i bakparten — der den har tydelige tannmerker fra et stort tannsett. Dyret som har angrepet, er større enn noen vanlig schäfer, konkluderer veterinær Katrine Ranestad.

- En vanlig hund stikker ikke av

Lokal rovviltkontakt Harry Thorsen i Statens naturoppsyn (SNO) ble underrettet kort etter hendelsen.

— Det er vanskelig å si om det var ulv. Mange hunder kan ligne voldsomt. Men all den tid den gikk til angrep - og så stakk av da det kom folk, høres det trolig ut. En vanlig hund stikker ikke av under de omstendigehetene, sa Thorsen til fvn.no tidlig søndag ettermiddag.

Thorsen har på en drøy måned mottatt to andre observasjoner av mulige ulver i Birkenes - da mens de har krysset veien. Mangelen av snø å sjekke spor fra har gjort det vanskelig å bekrefte observasjonene.