OSLO: I sin tale til Landstinget i Kommunesektorens organisasjon (KS) la Gundersen vekt på et tillitsfullt forhold mellom stat og kommuner, og fremhevet at kommunene nå har mindre spillerom enn før.

— Rommet for lokale initiativ blir mindre. Vi opplever at vi blir utførere av sentrale vedtak, sa Gundersen.

På lag

— Vi skal samspille og være på lag med staten, og i retur forventer vi tillit, vi forventer at staten stoler på oss. Vi blir litt som et gammalt ektepar - vi skal utfører oppgavene sammen, krangle litt og diskutere - men likevel være likeverdige partere, sa Gundersen som satte dette inn i en demokratisk ramme.

— Skal rekrutteringen til lokalpolitikken fortsette, så må vi få handlefrihet nok til å tenke selv og sette i gang lokale initiativ til det beste for våre innbyggere. Vi vil ikke bare administrere og iverksette vedtak gjort på Stortinget. For vi kan og vil så mye mere - om vi blir gitt mulighet til det, sa Gundersen og ba om tillit fra sentrale politikere.

— Når lokalpolitikere får blomstre - så blomstrer også kommunen, sa hun.

Konkurrenten

Søndag takker Arbeiderpartiets Halvdan Skard av etter 20 år som hovedstyreleder på landstinget i KS. Skard ble leder i 1992, og har jobbet full tid og vel så det i vervet fra Kommunenes Hus i Oslo.Mette Gundersen slåss om ledervervet i KS mot Høyres Gunn Marit Helgesen fra Telemark.

Hun innledet sin tale med å si seg enig i Mette Gundersens og nåværende KS-leder Halvdan Skards synspunkter. Og gikk ut mot statlig overstyring av kommunene.

Tirsdag vil innstillingen fra Landstingets valgkomité være klar, og valget avgjøres.

Valget

– Jeg ble ringt opp for noen uker siden av Tom Tvedt, Arbeiderpartiets valgkomitéleder for KS-valget. Da jeg skjønte at han spurte om ledervervet, ble jeg først stille. Så begynte jeg å le. Det hadde jeg virkelig ikke tenkt meg. Men når partiet spør deg, så stiller du opp. Partiet forhandler for meg. Jeg er vant til å ha full kontroll. Nå har jeg ingen kontroll, ler Mette Gundersen.

– Men har du lyst?

– Ja, nå som jeg har fordøyet det litt, har jeg lyst. Jeg er politisk med hele meg, og naturligvis klar for nye utfordringer, sier Mette Gundersen.

Viktig verv

Styreleder Arne Thomassen i KS Agder sier ledervervet er den viktigste politiske posisjonen utenom Storting og regjering.

– Det er viktig, og veldig attraktivt, sier Arne Thomassen.

Gundersen og Helgesen fikk kun bare tre minutter på å presentere seg i et politisk innlegg, etter at Skard har holdt åpningstalen.

– Gamle partiveteraner har ringt og fortalt at jeg skal holde mitt livs tale søndag. Men det er ikke noe valgkamptale. Det fungerer ikke sånn. Jeg kommer selvsagt til å være både skjelven og nervøs, med det er ikke mye jeg rekker å si i et tre minutters politisk innlegg.

I tillegg kommer 14 andre i hovedstyret, og der er KrFs Torhild Brandsdal (ordfører i Vennesla) trolig sikret plass.

Vil lede hjemmefra

Men om KS velger den tidligere varaordføreren og nåværende opposisjonslederen i Kristiansand, må Avinor skaffe flere flyruter, trolig kveldsfly.

– Det blir mange møter i Oslo. Men jeg har sagt fra at jeg ønsker å bli boende i Kristiansand og fortsette i lokalpolitikken. Barna har en far som er flink til å stille opp. Men med to barn på 2 og 5 år vil jeg lede KS herfra – hvis jeg får vervet, sier Mette Gundersen.

– Halvdan Skard ble valgt før både mobiltelefonen og bærbar pc. Nå bør det være mulig å lede KS uten å bo i Oslo, sier Gundersen.

Duell

KS velger ny ledelse hvert fjerde år, etter kommunevalgene. Opptelling av delegatene viser at den borgerlige siden har størst vind i seilene. Men avstanden er ikke stor.

Landstingets valgkomité velges formelt søndag. KS vil unngå kampvotering. Etter det Fædrelandsvennen kjenner til jobbes det allerede intenst i kulissene for enighet om en politisk sammensatt liste som kan få flertall. Blir ikke Gundersen leder, blir hun trolig nestleder.

– Høyre har hevdet at det er deres tur nå. I en tverrpolitisk organisasjon er det forståelig. Men Arbeiderpartiet er Norges største parti. Vi gjorde et formidabelt valg, og det er naturlig at Ap har lederen, sier Gundersen.