OSLO/KRISTIANSAND: — Jeg har forstått at han gjorde en rar hilsen, da han kom inn i rettssalen. Dette bekrefter jo bare at de sakkyndige har truffet bra med sin konklusjon, sier Trond Blattmann, som er leder for støttegruppen etter 22. juli.

Han fulgte ikke fengslingsmøtet selv, men har blitt gjenfortalt noe av det som utspilte seg i Oslo tingrett.

Da Anders Behring Breivik ankom rettslokalet, henvendte han seg mot tilhørerbenken og gjorde det som hans forsvarer har betegnet som en form for høyreekstrem hilsen. Han viste heller ikke i dette fengslingsmøtet noen tegn til anger på at han 22.juli i fjor drepte 77 mennesker. Han foreslo at han burde løslates og at Forsvaret burde tildele ham Norges høyeste utmerkelse i krig, Krigskorset med tre sverd.

— Denne oppførselen bekrefter galskapen og den grandiose oppfatningen han har av seg selv. Han er ikke på nett med vår verden i det hele tatt, sier Blattmann.

Siste fengslingsmøte

Fengslingsmøtet i går var det aller siste før den omfattende rettsaken starter 16. april.

Totalt 103 fornærmede, inkludert verger, hadde akkreditert seg til mandagens fengslingsmøte, langt flere enn under forrige åpne rettsmøte i november i fjor. Mange har oppgitt at de ville være til stede nå for å forberede seg mentalt til rettssaken.

— For meg har det vært helt uinteressant å følge fengslingsmøtene. Men det er en del av de etterlatte som har uttrykt at dette er en forberedelse til hva som venter senere, sier lederen for støttegruppen.

- Ti uker med helvete

Trond Blattmann mistet sin sønn Torjus (17) på Utøya. Han gruer seg til rettsaken begynner.

— Det blir ti uker med helvete. Det blir steintøffe uker for oss som har en så sterk tilknytning til saken som vi etterlatte, og også de overlevende har, sier Blattmann.

Støttegruppen og fylkeslagene har nå fullt fokus på å stålsette de berørte på den kommende rettsaken.

I mars skal det også arrangeres en samling for de overlevende på Gardermoen.

— De færreste har fulgt en drapssak i retten før. Og en så grotesk sak som dette blir vanskelig for alle å følge med på. Vi som har mistet noen må forberede oss på at det ikke er de omkomne, men gjerningsmannen som er i fokus under rettsaken.