12 krever ME-erstatning etter vaksine

Norsk pasientskadeerstatning (Npe) har mottatt minst 12 krav om erstatning fra pasienter som mener de har fått ME etter vaksinering mot svineinfluensa. Og flere kommer.

I går skrev Fædrelandsvennen om 74 år gamle Eiliv Kerlevsen fra Søgne som har fått hele livet forandret etter at han tok vaksine mot svineinfluensa. I løpet av fire uker gikk han fra å være en fysisk aktiv og engasjert mann, til et liv hvor han sover store deler av døgnet.

— Jeg har det forferdelig, fortalte han.

Professor i nevrologi ved Haukeland sykehus, Harald Nyland, som er en av Norges fremste eksperter på utmattelsessyndrom, mener Kerlevsen kan være spydspissen for å få gjennomslag for at influensavaksinen har ført til ME. Årsaken er at symptomene sammen med sammenfall i tid, i følge Nyland nærmest gjør det umulig å avvise at vaksinen har ført til ME.Fram til nå har tre pasienter fått medhold i erstatningskrav etter å ha fått narkolepsi av vaksinen, og flere vil trolig komme etter. Nå er det mye som tyder på at ME seiler opp som den neste, alvorlige bivirkningen av vaksinen.

Npe har fått til sammen 122 erstatningskrav for bivirkninger etter vaksinen. Av disse er altså 12 krav etter utbrudd av ME. Georgrafisk fordeler sakene seg slik:

1 fra Vest-Agder

3 fra Buskerud,

2 fra Hordaland,

2 fra Nord-Trøndelag,

2 fra Rogaland,

1 fra Troms

1 fra Østfold.

— Tre av disse sakene gjelder ungdom under 18 år, resten gjelder voksne. Pasienten fra Vest-Agder er en voksen, opplyser Øydis Ulrikke Castberg,kommunikasjonssjef i Norsk pasientskadeerstatning.

Professor Nyland forteller at et av tilfellene er en 14 år gammel jente.

Det er allerede gitt avslag i en av sakene fra Buskerud, Nord-Trøndelag og Rogaland. De øvrige sakene er under behandling.

Erstatningskravet fra Eiliv Kerlevsen er imidlertid ennå ikke sendt, og vil dermed komme på toppen av disse. Og da fvn.no i går publiserte saken om Kerlevsen, tok Tone Pedersen fra Eidsvoll kontakt.

— Jeg tok vaksinen 9. november 2009, og begynte å føle meg trøtt allerede samme kveld. I løpet av de neste fire-seks ukene ble jeg fullstendig tappet for energi, og har siden levd slik, sier Pedersen.

Hun sendte sitt krav til Npe for bare et par dager siden, så den er heller ikke registrert ennå.

— På Haukeland sykehus har de konstatert at jeg nå har fire autoimmune sykdommer som ikke har brutt ut, men kan komme når som helst. Dette er nevrologiske sykdommer, i likhet med ME, jeg ikke hadde før jeg fikk vaksinen, sier Pedersen.

Les hele saken med abonnement

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.