BRANNTILLØP: Da brannvesenet kom til stedet var brannen allerede slukket av en hybelboer. Foto: Kjetil Nygaard
NØDETATER: Politiet kom til stedet og avhørte de involverte etter brannen. Helsepersonell var også på stedet og undersøkte hybelboeren for røykskader. Foto: Kjetil Nygaard
TO GANGER: 9. september slukket Sylvi Anne Valand selv brannen på kjøkkenet. Her er nødetatene på stedet den gangen. Foto: Mari Horve Reite

SONGDALEN: – Jeg hadde ikke rukket å fikse opp brannskadene på kjøkkenet. Så skjer det igjen i dag, sier Sylvi Anne Valand (41).

9. september slukket hun selv en brann på kjøkkenet i sitt eget hus.

– Det var ikke gøy.I dag var det hybelboeren som slukket brannen, sist gang var det meg selv, forteller hun.

Torsdag morgen hadde hun akkurat kommet på jobb da hun ble oppringt av Securitas. De fortalte at brannalarmen gikk i boligen hennes.

Valand skyndte seg hjem til huset sitt i Furuveien i Volleberg. På vei var også brannmannskaper fra Kristiansand og Søgne. Til sammen sju brannbiler var på stedet.

Trodde alarmen var falsk

I Valands hus er det også en hybel. Da alarmen gikk, våknet hybelboeren brått.

– Jeg var sikker på det var falsk alarm. Samtidig som jeg snakket med vaktselskapet som alarmen er knyttet opp mot, gikk jeg rundt huset og så etter røyk. Plutselig fikk jeg øye på

flammer i Sylvi Annes stue, forteller hybelboeren, som ikke ønsker å stå fram med navn.Han løp inn og forsøkte å slukke brannen umiddelbart. Samtidig løp katten til Valand ut av døra.

– Jeg tråkket på flammene, men det hjalp ikke. Derfor løp jeg ned i hybelen min, fant pulverapparatet og fikk slukket brannen, forteller han.

Fikk i seg røyk

Hybelboeren fikk i seg litt røyk mens han slukket brannen, og ble undersøkt av lege etter hendelsen.

TO GANGER: 9. september slukket Sylvi Anne Valand selv brannen på kjøkkenet. Her er nødetatene på stedet den gangen. Foto: Mari Horve Reite

– Det gikk helt fint. Jeg pustet bare to eller tre ganger mens jeg var inne i stua. Det var helt tett med røyk der, forklarer han.Valand selv er svært takknemlig for at hybelboeren var hjemme da det skjedde.

Skremt

Hun er skremt over at det kan bryte ut brann to ganger på så kort tid.

– Sist sa at jeg håpte dette aldri skjer igjen, for det var en skummel opplevelse. Årsaken til brannen forrige gang er ukjent. Det gjør det ekstra ille, sier hun.

Huset hennes har alarm som er direkte tilkoblet Securitas. Vaktselskapet har umiddelbart varslet brannvesenet ved begge anledningene.

– Alarmen har reddet huset to ganger nå. Den er ekstremt viktig, sier Valand.

Elektrisk padde

Huset hennes fikk ikke omfattende skader av brannen, men stua var dekket av sot.

– Det var branntilløp i ei elektrisk padde i stua. Skadene på huset er ubetydelige, sa utrykningsleder Frank Abildsnes ved Kbr Søgne etter at brannvesenet var ferdige med utlufting i boligen.