AGDER: — Det handler ikke lenger om det blir færre kommuner. Det blir det, sier Dag Vige.

Høyre, Frp, Venstre og KrF har blitt enige om at en ny kommunestruktur skal vedtas i løpet av de neste fire årene. Venstre-politikerne Dag Vige og Jone Nyborg mener politikerne på Sørlandet nå må hive seg rundt for at kartet blir best mulig.

— Vi må komme med innspill nå. Det nytter ikke å vente, for da er toget gått, sier Nyborg.

Torsdag møtes de sju Agder-kommunene i Knutepunkt Sørlandet til felles formannskapsmøte. Nyborg og Vige mener diskusjonen bør starte der.

— Jeg håper vi kan bli enige om å lage et veikart over prosessen videre, sier Vige.

Venstre mener antallet kommuner i Norge bør reduseres fra 428 til 200. Høyre og KrF har ikke kommet med noe tall, mens Frp har tatt til orde for at ingen kommuner bør ha færre enn 5000 innbyggere.

Tror folk tar til vettet

De to Agder-fylkene har i dag 30 kommuner. Vige og Nyborg vil ikke si noe konkret om hvor mange som bør bort, men oppfordrer til å begynne med blanke ark.

— Kunne de sju kommunene i Knutepunktet vært én kommune? Det er en artig tanke. For Songdalen vil det være naturlig å slå seg sammen med Kristiansand og Søgne, sier Nyborg.

Spørreundersøkelser har vist at en stor del av befolkningen er positive, men mange ønsker likevel å beholde sin egen kommune som i dag. Vige tror det er mulig å få til en kommunereform uten å bruke tvang.

— Når folk ser hva som kommer tror jeg de tar til vettet, sier Vige.

Møtes på "nøytralt sted"

Nyborg tror mye av skepsisen bunner i frykten for det ukjente.

— Mange er redde for at store Kristiansand skal sluke resten. Men dette dreier seg ikke om at Kristiansand skal bli større. Det handler om at Sørlandet skal klare seg i fremtiden, sier han.

Fædrelandsvennen møter de to politikerne på grensen mellom Kristiansand og Songdalen, etter forslag fra Dag Vige.

— Du sa du ville møtes på et nøytralt sted?

— Jeg ville møtes her for å illustrere at vi er to gode nabokommuner. Kristiansand er stor nok, men det blir for navlebeskuende å tenke bare på seg selv. Vi må ha det brede blikket, sier Vige.

Demokratisk problem

— Hvorfor er det så viktig med reform?

— Større enheter gjør det lettere å opprettholde et høyt faglig nivå. Vi har dessuten fått et komplisert lovverk som det er umulig for små kommuner å forholde seg til. I noen kommuner har du 0,8 stillinger som skal drive med barnevern. Det sier seg selv at dette ikke går, sier Vige.

Nyborg viser til at kommunene i dag må samarbeide om en rekke tjenester og frykter politikerne mister kontrollen.

— Vi har fått en haug med interkommunale selskaper hvor de folkevalgte har begrenset med innflytelse. Det er et demokratisk problem, sier Nyborg.

— Hva vil dere si til de mest skeptiske?

— De tapte valget. Så enkelt er det. Dette kommer. Å lukke øynene og late som ingenting er en svært dårlig måte å forvalte embetet sitt på, sier Nyborg.

- Lite matnyttig

— Vi må først ha en del signaler om hvilke tjenester vi skal drive med. Deretter må vi se på hvor store vi skal være for å kunne håndtere disse tjenestene, sier ordfører Gro-Anita Mykjåland (Sp) i Iveland.

Hun mener diskusjonen om kommunereform må starte i den enkelte kommune før Knutepunktet blir involvert.

— Jeg ser det som lite matnyttig å ta opp dette i Knutepunktet til torsdag. Jeg er enig i at vi ikke skal lene oss tilbake og lukke øynene, men vi må ha noen signaler å forholde oss til, sier Mykjåland.

Vil vente på retningslinjer

— Jeg er innforstått med at det kommer til å skje noe, men vet ikke om vi bør starte nå, sier ordfører Johnny Greibesland (Sp) i Songdalen.

Han er enig i at det er viktig at prosessen starter nedenfra, men vil vente på noen retningslinjer.

— Jeg hadde forventet at det kommer noe fra Stortinget som sier noe om hvilken størrelse de ser for seg, sier Greibesland.

Å slå sammen Kristiansand, Søgne og Songdalen synes han virker voldsomt.

— Det virker stort. Søgne og Songdalen har til sammen 18.000 innbyggere, sier Greibesland.

PS. Ordfører Åse Severinsen i Søgne har ikke vært tilgjengelig for kommentarer.

- Vil ikke bli spart

— Jeg er enig med Vige og Nyborg. Det er kommet noen signaler og vi må begynne å tenke oss om. Birkenes vil ikke bli spart i en slik reform. Det er klart. Da er det viktig at vi tenker på hva vi vil, sier ordfører Arild Windsland (H) i Birkenes.

Han ser det som naturlig at diskusjonen starter i Knutepunktet.

— Det er ikke lurt å bare stritte imot. Dette vil komme. Vi bør rigge et lag på forhånd og det ligger en kraft i Knutepunktet som det er naturlig å bruke. Det er viktig at vi starter diskusjonen. sier Windsland.

- Ingenting tilsier at det haster

— Vi må først vite hvilke tjenester kommunene skal levere, sier ordfører Torhild Bransdal (KrF) i Vennesla.

— Vige og Nyborg mener det haster?

— Det er ingenting som tilsier at det haster. Vi skal være fremoverlent, men vi må vite noe om kriteriene. Venstre er veldig hissige på dette, så jeg ser utspillet i lys av det. Det eneste som er sagt er at det kommer en strukturreform, at den bør komme nedenfra og ikke med tvang. For å finne på noe annet må vi dessuten vite mer om de økonomiske fordelene, sier Bransdal.

- Må vite hva vi skal levere

— Jeg er ikke klar. Vi må først vite mer om hvilke tjenester kommunene skal levere. Vi må også vite hvordan det blir med fylkeskommunen, sier ordfører Arne Thomassen H) i Lillesand.

Han er klar på at noe vil skje innen fire år, men mener det er for tidlig å ta stilling til hvordan kartet bør se ut.

— Dette må blant annet ses opp mot overføring av arbeid med rus og psykiatri. Det er kjempestort. En annen ting, når det gjelder Lillesand, er at mange ikke ønsker å bli en liten del av Stor-Kristiansand, sier Thomassen.

- Må finne ut hva de er tjent med

— Særlig de mindre kommunene bør nå se på hva de er tjent med. Kristiansand har en størrelse som sikrer god tjenesteproduksjon og sterke fagmiljøer, så for oss er det ikke viktig å si noe at vi vil fusjonere med mindre kommuner, sier ordfører Arvid Grundekjøn (H) i Kristiansand.

Han er uenig i at diskusjonen bør starte i Knutepunktet.

— De små kommunene må få litt tid til å tenke på hva som er hensiktsmessig for dem. En konkret diskusjon om kabalen ser jeg ikke som hensiktsmessig i dette foraet nå, sier Grundekjøn.