KRISTIANSAND: — Lokalene er i bruk på dagtid, men ikke på kveldstid. Dermed er det allerede strøm og varme i huset, noe som gjør det enklere og billigere. Samtidig er det sentrumsnært, og nært sanitærbrakka, slik at dusjing ikke er noe problem, sier kommuneoverlege Vegard Vige i Kristiansand kommune.

Onsdag 23. oktober skrev Fædrelandsvennen at kommunen var på jakt etter et egnet lokale for å huse tiggerne i byen når kulda setter inn. På daværende tidspunkt ville ikke Vige bekrefte hvilke lokaler de så på, men han opplyser nå at de ønsker å gå for lokalene til Sentrum lekesenter, tidligere pedagogisk lekesenter, i Setesdalsveien 24. ## Kritiske naboer

Men i følge kommuneoverlegen møter de motbør fra naboer til bygget, som er langt i fra fornøyde med at tiggerne skal huses i deres nabolag. Dette kan gjøre at Kristiansand kommune må finne et nytt sted.

— Dette er ikke en tjeneste kommunen er pålagt å yte. I teorien kan det fortsatt gjennomføres, til tross for krass kritikk fra naboene, men vi vil legge fram forslaget med betydelig mer skepsis når naboene reagerer som de gjør, sier han, og frir samtidig til folket:

— Kristiansand kommune har ingen andre bygg som er godt nok egnet, men det er det kanskje noen i privat næringsliv eller organisasjoner som har.

Formannskapsvedtak

29. mai i år fikk Venstre flertall i formannskapet for sitt forslag om å etablere et tilbud om nødovernatting for tiggere, og samtidig vurderes om dette skal være et helårstilbud eller bare tre i kraft ved streng kulde. Samtidig ble det vedtatt at kommunen skal søke om statlige midler til å dekke kostnadene.

Et forslag fra Frp om å avvikle ordningen med sanitærbrakke for tiggere, fikk bare partiets ene stemme.

– Må ligge øde

Leder av helse- og sosialstyret i Kristiansand, Tor Utsogn (Frp), er prinsipielt imot at kommunen skal tilby et overnattingstilbud til tiggerne. Han viser til at både den sittende og den forrige regjering mente dette var en uønsket aktivitet, og at en ved å legge forholdene bedre til rette bare vil rekruttere flere tiggere til kommunen.

– Dersom kommunen likevel bestemmer seg for å tilrettelegge for et overnattingstilbud, så bør ikke dette legges i umiddelbar nærhet av andre boliger. Jeg har stor forståelse for naboer som ikke er begeistret over å få dette i sitt nærområde, da det vil medføre uønsket trafikk og verditap på eiendommene.