LILLESAND: — Jeg har vært asylsøker i 11 år nå og kan bli sendt ut når som helst. Det har blitt arrangert fakkeltog i Lillesand, og på grunn av det er det mange som kjenner historien min. Folk har stoppet meg på gata og sagt at de støtter meg. Det som er viktig her i dag, er at så små ting som å smile og si hei kan fikse en dag for en person som har det så dårlig. Jeg fikk mange smil i den perioden jeg trengte det mest, mange hilsener og mange venner som støttet meg. Dette er utrolig verdifullt. Dette har vært en ære for meg, og jeg kan aldri gi det tilbake. Takk! sa Jasmin.

Hun har i en årrekke bodd i Lillesand sammen med sin mor og sin fire søsken. Jasmin, som er elev på Møglestu, ønsket ikke å snakke med pressen etter den lille talen.

Familiens sak om opphold i Norge er ikke endelig avgjort av Utlendingsnemnda (UNE).

Kronprinsen gjennomfører en Dignity Day på Møglestu mandag. Han innledet med en tale i plenum har han kom med sin egen historie om verdighet – da hans egen oldefar, kong Haakon 7, sa nei til sendemann Breuer i Elverum i april 1940. Kravet fra tysk side var å innsette Vidkun Quisling som statsminister. Hadde den norske regjeringen vært uenig, ville kongen ha abdisert. Men regjeringen sa seg enig i kongens avgjørelse.

APPLAUS: Kronprins Haakon ble møtt med applaus da han ankom Rotunden på Møglestu videregående. Bak ham ser vi elevrådsleder Gøran Frigstad og rektor Dag Gulbrandsen. Foto: Tore-Andre Baardsen

Mange politikere

Kronprinsen ankom skolen litt før 11 og hilste på fylkesmann Øystein Djupedal, fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund, varaordfører i Lillesand Hege Marie Holthe og politimester Kirsten Lindeberg. Og ved inngangsdøra sto rektor Dag Gulbrandsen, elevrådsleder Gøran Frigstad, nestleder i elevrådet Keilin Marie Sunnset og utdanningssjef i Aust-Agder fylkeskommune Stein Kristiansen.

Alle ble samlet i den store, varme og festpyntede Rotunden, der Marie Enghagen og Yngve Mathisen fremførte "Min beste dag" av Erik Bye.

I skrivende øyeblikk leder kronprinsen en av de mange arbeidsgruppene. Andre grupper ledes blant annet av fem ordførere.

— Aldri har så mange ordførere vært med, sa kronprinsen fornøyd.

Det hele skal så ende opp i en ny samling i plenum, der noen av elevene skal lese opp sine verdighetshistorier.

ANKOM SKOLEN: Presis etter programmet ankom kronprins Haakon skolen noen minutter før 11. Han er ledsaget av fylkesmann Øystein Djupedal. Bak ser vi politimester Kirsten Lindeberg og varaordfører i Lillesand Hege Marie Holthe. Foto: Tore-Andre Baardsen

Verdensomspennende

Arrangementet i Lillesand er en del av oppkjøringen til den landsomfattende markeringen av Global Dignity Day 16. oktober.

Dignity Day er et totimers skoleopplegg om verdighet som har til hensikt å gjøre ungdom bevisst på hva verdighet er og hvordan den angår oss i hverdagen. Rektor Dag Gulbrandsen er svært glad for at kronprinsen har kommet til skolen og sier at dette er en viktig diskusjon om verdispørsmål og styrking av ungdommenes kompetanse.

— Verdighet er et svært relevant tema i skolehverdagen, og vi ser at Dignity Day passer godt inn i skolens pågående holdningsarbeid, sier Gulbrandsen.

Global Dignity Day ble etablert i 2006 av kronprinsen, professor Pekka Himanen fra Finland og leder av Operation Hope, John Bryant fra USA. Dette er en uavhengig, ideell og politisk nøytral organisasjon. Formålene er å fremme verdibasert lederskap, stimulere til en global samtale om verdighet og å engasjere ungdom i betydningen av verdighet.

I fjor ble det organisert Global Dignity Day for 30.000 elever fra 150 videregående skoler i Norge. Over hele verden deltok mer enn 300.000 ungdommer.