KRISTIANSAND: – Jeg har sjekket med embetsverket, som konkluderer med at det ikke finnes en eneste krone som kristiansandsregionen kan søke om midler fra til den manglende biten av europaveien vest for Kristiansand, sier Bård Hoksrud.

Statssekretæren var fredag sammen med stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) i Kristiansand i møte med kommune— og fylkespolitikere fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet. Der gjorde han det helt klart at pengene som den tidligere statsråden før valget lovte til ny E 39 mellom Breimyrkrysset og Volleberg, ikke finnes noe sted.

Hoksrud tror det på kort sikt blir vanskelig å trylle fram så mye penger, men sier behovet for å utbedre veistrekningen er godt dokumentert.– Dette må kalles en skikkelig snubletråd som den tidligere regjeringen etterlot seg. Det blir en skikkelig utfordring å finne penger til prosjektet, men vi må prøve, sier Hoksrud.

– Bløffet

– Jeg er veldig skuffet, og opplever Marit Arnstads uttalelse i media før valget som en bløff og rent tikktakkeri, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Åse Michaelsen som er leder av Sørlands-benken på Stortinget, mener det var ufint av Arnstad å love noe som ikke kunne innfris, og at dette er med på å skape politikerforakt.

Høyres Sally Vennesland minner om at Marit Arnstad på direkte spørsmål da NTP ble lagt fram, også bekreftet at veistrekningen var med.

I Fædrelandsvennen 4. oktober sa senterpartiordfører Johnny Greibesland i Songdalen at han var skuffet og ikke forstod hvorfor ikke departementet og statsråden kunne bekrefte hva som tidligere var blitt lovet.

Flere bompenger

Fylkestingsrepresentant Sigmund Oksefjell (Sp) sier at den tidligere statsråden ikke hadde anledning til å love 800 millioner kroner, og mener at statsråden mente at det måtte bli et spleiselag mellom bompenger og staten. Han var selv tilstede da det etterhvert så mye omtalte løftet ble gitt.

Fylkesleder Thor Jørgen Tjørhom i Vest-Agder Senterparti mener den rødgrønne regjeringen ville ha klart å finne penger til E 39-strekningen, dersom de hadde fått fornyet tillitt ved høstens valg. Nå mener han den nye regjeringen må vise at den virkelig mener noe med sine mange løfter om økt samferdselssatsing i landsdelen.– Ellers forstår jeg ikke at statssekretæren nå sier det ikke finnes midler av de uprioriterte midlene i NTP. Det må jo bety at samferdselsprosjekter andre steder i landet er blitt funnet viktigere enn dette, sier Tjørhom.

Han minner ellers om at Senterpartiet var det eneste partiet i fylkestinget som foreslo at ny E 39-trasé mellom Kristiansand og Brennåsen skulle prioriteres foran andre prosjekter i konseptvalgutredningen for kristiansandsregionen (KVU).

Lover å kjempe

Både Hans Otto Lund (H) og Jørgen Kristiansen (KrF) lover fremover å drive aktiv lobby overfor sine partifeller på Stortinget for å finne penger til den glemte veistrekningen.