KRISTIANSAND: Det har administrerende direktør ved Sørlandet sykehus HF bestemt i dag, skriver SSHF i en pressemelding.

Samtidig skal flere funksjoner knyttet til urologisk kirurgi legges til Arendal, noe som betyr flere hundre nye pasienter til SSA.

Ei arbeidsgruppe har utredet fordeler og ulemper ved kreftkirurgien ved Sørlandet sykehus Arendal og Sørlandet sykehus Kristiansand. Gruppa har bestått av urologer, tillitsvalgte og brukerrepresentanter. Direktøren har gjort en vurdering basert på gruppas arbeid.

— Til det beste for kreftpasientene

— Dette har vært en vanskelig beslutning. Alle er enige om at dette har vært en grundig og åpen prosess. Nå er alle argumenter hørt, sier administrerende direktør Jan Roger Olsen i pressemeldingen.

— Ved å samle all urologisk kreftkirurgi ved SSK sikrer vi at pasienter med nyrekreft eller prostatakreft nå får en best mulig multimodal behandling. Det betyr at disse kreftpasientene blir behandlet med flere metoder. Samtidig får pasientene tettest mulig oppfølging av patologer, radiologer og onkologer som sitter rundt samme bord, sier direktøren.

Utfordrende å bevare fagmiljø

Olsen mener det blir utfordrende å bevare et robust fagmiljø i Arendal ved denne omleggingen. Han mener det likevel er mulig.

— Robustheten består dersom vi flytter flere andre pasientgrupper til SSA, og bygger opp nye funksjoner der. I tillegg må det legges til rette for at urologer fra Arendal skal inngå i operasjonsteamene i Kristiansand, sier direktøren.

Aktuelle funksjoner å flytte til Arendal kan være URS (kikhullsteknikk gjennom urinrør på stein i urinleder og nyre), blærestein, godartet nyrelaparaskopi, PCN (kikhullsteknikk gjennom huden på nyrestein), godartet prostatakirurgi, nevro-urologi, brickeravledning ved godartet lidelse og ekstern fjerning av nyresten.

Sykehusledelsen mener dette kan øke antall pasienter ved SSA øke med flere hundre årlig.

Satt av midler

For å samle disse funksjonene er det satt av midler til investeringer ved det sykehuset i Aust-Agder.

Helse Sør-Øst vedtok plan for funksjonsfordeling av all kreftkirurgi i desember 2010. I planen forutsettes at all prostatakirurgi i SSHF blir samlet ett sted, og at all nyrekirurgi også blir samlet ett sted. Dette vedtaket oppfyller Helse Sør-Østs kreftplan.

Direktørens vedtak blir lagt fram som orientering for styret i SSHF i neste styremøte, 23.februar.