KRISTIANSAND: Fylkesmannen i Vest-Agder har i dag omgjort Kristiansand havnestyres vedtak om å unnta 14 av 22 søkere til stillingen som havnedirektør fra offentliggjøring.

"Fylkesmannen finner ikke at Kristiansand Havn har hjemmel til å unnta navnet på søker nr 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 12 og 14, (...) fra offentlig søkerliste," heter det i avgjørelsen.

Det er dermed totalt 10 søkere som nå må belage seg på en telefon fra havnestyrets nestleder Pål Harv (H).

— Vi tar avgjørelsen til etterretning. Nå må vi ta kontakt med de som ikke har fått innvilget krav om anonymitet, og høre om de vil vurdere å fortsatt stå på lista, sier Harv.

Intervjuene i gang

Den avklarende ringerunden til kandidatene er allerede i gang, etter at de i dag mottok Fylkesmannens avgjørelse.

- Hvor langt har dere kommet i ansettelsesprosessen mens disse klagerundene har gått?

- vi har begynt med førstegangsintervjuer av noen. Hvor mange vet jeg ikke helt, det er jo Mentorpartner som kjører denne prosessen, understreker Harv.

— Det er synd nå hvis vi går glipp av gode kandidater. Men vi følger lover og regler, sier han.Utvelgelsesprosessen vil gå fram til styret sitter igjen med en liste på tre-fire høyaktulle navn.

— Nå får vi et lite opphold, vil jeg tro. Vi må sjekke ut med de vi hadde en dialog med, om de fortsatt er med oss i runden.

- Og de fire som fortsatt får innvilget konfidensiell behandling, er det de tyngste søkerne?

— Jeg vet ikke, jeg har foreløpig bare sett lista som tall, ikke med navn bak tallene.

Alle ti vil dermed få valget om de vil trekke seg, eller gå med på å få navnet sitt offentliggjort.

Fire hemmelige

Fire personer har imidlertid fått medhold i sitt ønske om å stå som anonyme søkere på den offentlige lista, da Fylkesmannen mener at en offentliggjøring kan skade, gi ulempe eller skape ekstra uro dersom det blir kjent at lederen har søkt ny stilling:

  • Søker nummer 1: Ledende stilling i en norsk kommune

  • Søker nummer 10: Ledende stilling i en norsk kommune

  • Søker nummer 11: Ledende stilling i stor privat virksomhet

  • Søker nummer 13: Ledende stilling i et statlig selskap

De fire er tre menn og en kvinne, etter det fvn.no erfarer.

Påklaget avslag om innsyn

- Det har vært en arbeidskrevende sak, fordi det var så mange søknader å ta stilling til, sier avdelingsdirektør Elin Saltrøe hos Fylkesmannen i Vest-Agder.

Da Havnestyret i samarbeid med rekrutteringsbyrået Mentorpartner valgte å etterkomme de 14 søkernes anmodning om konfidensialitet, påklaget Fædrelandsvennen avgjørelsen.

Havnestyret begrunnet ikke avgjørelsen om konfidensialitet for de 14 søkerne med henvisning til lovhjemmel.Klagen ble stilet til Fylkesmannen i Vest-Agder 10. januar, blant annet med begrunnelse i Offentliglovas paragraf 25, andre ledd, der det heter at søkerlister til offentlige stillinger skal være åpne.

Dertil heter det også i loven at det åpenhet skal vektlegges dersom det er stor offentlig interesse for stillingen.

Dette har Fylkesmannen nå dels gitt klager medhold i, dels har man gitt havnestyret medhold for fire av søkerne, som omtalt over.

Fylkesmannen er av den oppfatning at stillingen som havnedirektør er en stilling som det knytter seg "særlig offentlig interesse" for, skriver Fylkesmannen i sin avgjørelse.

Må korrigere lista

— Jeg kan ha forståelse for hensynet til rekruttering, som for vår del må veies opp mot de strenge føringene offentliglova legger for en slik prosess, sier Saltrøe.

- Var dette en vanskelig sak å behandle?

— Den var omfattende, vi måtte gå grundig inn i hver enkelt søkers situasjon, deretter måtte vi ta stilling til om dette var en prinsipielt viktig stilling, sier direktøren.

Hun forteller at det er få lignende saker de behandler i løpet av et år.

Avgjørelsen fra Fylkesmannen er endelig, og nå blir de ti søkerne som ikke har fått skjerming varslet om avgjørelsen før søkerlista korrigeres.

- Vi har skrevet til havna og bedt dem følge opp saken. De må få tid til å ta de nødvendige kontaktene før den endelige lista sendes ut, sier Saltrøe.

Dermed heter det i lovteksten at listen skal settes opp "snarest".

— Jeg går ut fra at de handler så raskt de kan, sier avdelingsdirektøren.