BÆRUM: I 2006 ble den 33 år gamle kvindølen dømt til forvaring i 12 år med en minstetid på åtte år for blant annet drap, i tillegg til vold og trusler. Ved utløpet av minstetiden har 33-åringen krevd prøveløslatelse. Påtalemyndigheten har motsatt seg løslatelse, og statsadvokat Beate Rullestad-Jansen, som aktorerte saken i tingretten, fikk også støtte for sitt syn fra Kriminalomsorgen. Kravet om prøveløslatelse fra den forvaringsdømte drapsmannen har vært til behandling i Asker og Bærum tingrett. Der ble kravet om prøveløslatelse avslått.

FIKK MEDHOLD: Statsadvokat Beate Rullestad-Jansen motsatte seg prøveløslatelse av en drapsdømt 33-åring fra Kvinesdal og fikk medhold av Asker og Bærum tingrett. Foto: Hallgeir Oftedal

Kvindølen var straffedømt fire ganger før han i 2006 ble dømt for drap på sin daværende samboer. Helt fra han var 15 år fram til drapet har han ifølge dommen fra tingretten begått en rekke alvorlige straffbare handlinger. I 1996, som 17-åring, fikk han sin første dom blant annet for frihetsberøvelse, grovt ran, legemskrenkelser og trusler.

Store adferdsvansker

Asker og Bærum tingrett skriver i sin avgjørelse at 33-åringen fra tidlig alder har vist store adferdsvansker og hatt en betydelig aggressiv fremferd. I tillegg har han vært rusmisbruker.

Flere av de ansatte på Ila fengsel og forvaringsanstalt vitnet i retten om sine erfaringer med den domfelte. De tre dommerne understreker i sin avgjørelse at kvindølen har en dyssosial personlighetsforstyrrelse som er vanskelig å behandle, og at han fortsatt mangler en rekke praktiske ferdigheter som er nødvendige for et liv i frihet. Han trenger langvarig og tett oppfølging.

Risiko for ny kriminalitet

"Uten slik oppfølging med stabilitet, strenge grenser og beskyttelse som han får på Ila, fremstår risikoen for ny alvorlig voldskriminalitet som avgjort nærliggende og reell. Han fremstår fremdeles som ureflektert, umoden og uorganisert. Han tar ikke tak i eget liv, og har liten sosialkompetanse", heter det i dommen.

Retten konkluderer med at selv om det er noen positive trekk i den personlige utviklingen hos 33-åringen, er risikoen for gjentakelse av alvorlige voldsforbrytelser kvalifisert og nærliggende, og at det derfor ikke er aktuelt med prøveløslatelse.