AVSPERRET: Ingeniørvesenet har satt opp sperrer ved rasområdet. Foto: Hallgeir Oftedal

KRISTIANSAND: — Det raste ut steinblokker på flere hundre kilo på sykkelstien ved Vågsbygd ringvei mellom klokka 00.30 og 01.00 natt til torsdag, sier avdelingsingeniør i Kristiansand kommune, Jon Petter Langfeldt.

Kunne endt galt

Avdelingsingeniøren er ikke sikker på årsaken til raset, men har registrert at det har oppstått relativt svære sprekker i fjellet samtidig som det er en del skifer i området.

— En tenkelig årsak er at det har begynt å skli på skiferlaget. Det var heldig at dette skjedde på natta. Dersom noen hadde passert i det raset gikk, kunne vedkommende blitt drept. Det er massive steinblokker vi snakker om, sier Langfeldt

Registrert farlige steder

Stedet er en av mange plasser ingeniørvesenet har registrert som rasutsatt.

— Siden 2004 har vi registrert rundt 100 steder langs veier og sykkelstier i kommunen som er mer eller mindre utsatt for ras. Vi kategoriserer dem på en skala fra én til fire, hvor de mest utsatte stedene får verdien én. Det er steder som trenger akutt utbedring. Vi har ingen slike registreringer akkurat nå, men vi har fem steder som har betegnelsen "farlig", sier Langfeldt.

- Hvor er disse?

— Det kan jeg ikke si. Vi betrakter dette som en løpende registrering som oppdateres kontinuerlig.

- Hvorfor kan du ikke opplyse hvor de farlige stedene er?

— Det er et internt dokument og vi tror en offentliggjøring av dette vil skape en del unødvendig frykt. Dessuten endres prioriteringene fortløpende, sier avdelingsingeniøren.

Brukt mye penger

Av de stedene som står for tur til å utbedres, er en flik av Sødal Terasse og en fjellskjæring langs Vågsbygd ringvei ved Tverrveien.

— Vi har brukt store summer på å rassikre infrastruktur i Kristiansand de siste årene. Dette er ingen eksakt vitenskap. Vi er avhengige av egne og publikums observasjoner for å komme over steder som kan være farlige, sier Langfeldt.