KRISTIANSAND: — Kristiansand og Sørlandet har A-lagets utfordringer, da må ikke Høyre plassere landsdelens største by på B-laget, sier KrFs stortingsrepresentsant fra Aust-Agder, Kjell Ingolf Ropstad.

Han minner om at de rødgrønne fjernet Kristiansand som storby, etter at Bondevik-regjeringen hadde definert Kristiansand inn i storbysatsingen.

— Poenget er: Har vi storbyens utfordringer, må vi også ha storbyenes rammebetingelser. Kristiansand er motoren i landsdelen, sier Ropstad.

KRITISK: Venstres Hans Antonsen mener Høyre plasserer Kristiansand og Sørlandet utenfor, etter Erna Solbergs uttalelser. Foto: Lars Hoen

— Spørsmålet er: Vil vi bruke statlige storbyvirkemidler til å utvikle Kristiansand-regionen og Sørlandet, eller vil vi ikke. De rødgrønne vil ikke, og nå vil heller ikke Høyre. Det er alvorlig, sier Venstres førstekandidat for Agder Hans Antonsen.

- Høyre svikter

Begge er svært overrasket over Erna Solbergs uttalelser i Fædrelandsvennen mandag. At Sørlandet og Kristiansand holdes utenfor flere store nasjonale satsinger, har vært de borgerliges hovedkritikk mot de rødgrønne i mange år.

Solberg uttalte mandag at Kristiansand er for liten til å bli en del av Høyres kollektivpakke på 25 milliarder statlige kroner til storbyene. Hun kunne heller ikke garantere at Kristiansand-regionen skal få storbymidler, slik Agder har krevd.

- Sørlandet skal med

— Jeg har snakket med KrF-leder Knut Arild Hareide i dag, og han sier at KrF garanterer kamp for Kristiansand som storby, både med tanke på generelle midler og på kollektivsatsing. Vi kan ikke være bekjent av en ny regjering som ikke løfter Kristiansand og Sørlandet, sier Ropstad.

KRITISK: Venstres leder Trine Skei Grande lover kamp for Sørlandet. Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix

Venstres leder, Trine Skei Grande, kan ikke godta at høyrelederen holder Kristiansand utenom viktige kollektivsatsinger.— Fremtidens transportutfordringer handler om mye mer enn bybane i de fire største byene. Derfor sier vi i Venstre at staten skal dekke 50 prosent av investeringer i kollektiv-investeringer også i andre byer og tettsteder. Sørlandet skal med, sier Skei Grande.

- Må gjøre jobben

Antonsen uttrykker overraskelse over at Høyres ordfører i Kristiansand har vært fornøyd med, og ikke kritisk til, Erna Solbergs utspill:

— Alle politikere på Sørlandet må gjøre jobben for Sørlandet i sine partier. Deretter kan vi kjempe om velgerne. Det undrer meg at Kristiansands ordfører er mer opptatt av å snakke pent om Høyre enn å gå på barrikadene for byen. De rødgrønne har sviktet Sørlandet, nå må ikke Høyre også gjøre det, sier Antonsen.

Både Antonsen og Ropstad sier Kristiansand-regionens status nasjonalt er viktig for utviklingen av Sørlandet, fordi det handler om tilgangen på ressurser.

— Storbystatus betyr mye i forhold til kollktivtrafikk, men vil også gi vesentlig mer bevilgning til politiet, til kommunen og på andre områder, sier Ropstad.

Logisk, sier Gitmark

LOGISK: Høyres Peter Gitmark sier Høyre ikke kan gi penger til bybane i Kristiansand når det ikke skal bygges bybane i Kristiansand. Foto: Vegard Damsgaard

Høyres Peter Gitmark mener hele debatten er skjev, og han mener Høyre står fast på at Kristiansand er en storby som skal behandles som en storby.— Det er helt logisk at vi ikke kan gi penger til bybane i Kristiansand, når ikke det skal bygges bybane i Kristiansand. Kristiansand-regionen skal fortsatt være en del av belønningsordningen, og vil få statlige ressurser til kollektivtrafikk derfra. Kollektivpakken på 25 milliarder var utelukkende til bybane og veitraseer forbeholdt buss, sier Gitmark.

— Den unnskyldningen holder ikke. Poenget er at Høyre har funnet et kriterium for å plassere Kristiansand og Sørlandet utenfor en transportsatsing i storbyene. Vi defineres utenfor, sier Hans Antonsen

Gitmark avviser også at Erna Solberg har sådd tvil om Kristiansands storbystatus da hun ikke ville love at Kristiansand får storbymidler.

— Det sier seg selv at en kommende statsminister vil gjennomgå kriterier og se på de samlede utslag av politikken, før hun sier ja eller nei til statlige ekstramidler, sier han.