OSLO: Norges nye miljøvernminister hadde tenkt å legge bildet av de nybakte brødene ut på Facebook som et innlegg i likestillingsdebatten på Sørlandet.

— Jeg lå og fabulerte med tanken på å legge ut et innlegg om at selv barn av fulltidsarbeidende mødre kan kjenne lukten av nybakt brød. Så jeg hadde telefonen på nedtelling og raskt tilgjengelig. Midt i dette ringte Erna Solberg, sier Tine Sundtoft.

Innlegget ble aldri publisert. I stedet ble det en ti minutter lang samtale med Erna Solberg torsdag kveld i forrige uke. Sundtoft fikk frist til neste formiddag med å bestemme seg. Så ble det familieråd med mannen John Ånon Jonassen og sønnene Lasse (14) og Jon (12).— Min mann og sønn var i stua da Erna ringte, så de skjønte rimelig kjapt at det var hun. Så kom eldstemann hjem fra fotballtrening, og så tok vi en runde vi fire.

Enstemmig

Da Tine Sundtoft kom ut av slottet onsdag, var hun den mest ukjente av de nye statsrådene. De to guttene klarte å presse seg fram til sin mor for å gi blomster og klem.

— Dette er veldig spennende. Vi gleder oss, sier ektemann John Ånon Jonassen til Fædrelandsvennen.

Noe av det første de spurte om da de kom hjem fra skolen på fredag, var: «Du sa vel ja»

Han sier at de under torsdagens familieråd raskt kom fram til at Tine Sundtoft burde takke ja.

— Det var enstemmig i familierådet.

— Guttene skjønner at det er en stor og alvorlig oppgave. Men når du blir spurt om å bli med på noe sånt, er det også en stor ære. Så noe av det første de spurte om da de kom hjem fra skolen på fredag, var: «Du sa vel ja», sier Tine Sundtoft.

Lite erfaring

I tillegg til mannen og barna, snakket Tine Sundtoft med sin mor som var på vei til Spania, partikollega Jan Tore Sanner og sin far Kristian Sundtoft før hun bestemte seg for å stille.

— Jeg dro hjem til min far like etterpå. Han ble satt ut og rørt.Tine Sundtoft ble onsdag flere ganger spurt om ikke mangelen på erfaring fra Stortinget ville være en stor ulempe for henne. Ifølge henne selv var også dette en av de viktigste innvendingene mot å si ja.

— Det var en av de motforestillingene jeg tok opp med Erna Solberg. Men jeg har en annen erfaring som statsministeren mente var viktig. Jeg har erfaring fra regional utvikling og i et kvart århundre vært med for å oppnå resultater der. Men jeg skal møte Stortinget ydmykt og ikke tro jeg er verdensmester på alt.

Siste sjanse

Fredag formiddag bestemte Tine Sundtoft seg for å si ja til å bli miljøvernminister. Lørdag snek hun seg inn på fylkeshuset for å rydde kontoret. En familietur til Skagen ble avlyst og byttet om med tur til Oslo.

Jeg skal møte Stortinget ydmykt og ikke tro jeg er verdensmester på alt.

En febersyk Tine Sundtoft har pakket kofferten og vet ikke når hun returnerer til Lillesand. Hun har lest seg opp på miljøpolitikk og regjeringsplattformen.

- Hva var avgjørende for at du sa ja?

— Det avgjørende var at dette ville være min siste sjanse for en retur til politikken.

- Starter du nå på en ny karriere som politiker?

— Jeg har ikke rukket å tenke på det. Jeg har vært politiker før og vært tett på det politiske livet. Når du da får tilbudet om å være med på å endre noe i dette landet, er det noe med å ta skrittet fra regionalpolitikken til nasjonalpolitikken. Det er selvfølgelig skremmende i seg selv, men da tilbudet kom, takket jeg ja.

Innvending

Tine Sundtoft var generalsekretær i Unge Høyre tidlig på 90-tallet og har vært i bystyret i Lillesand og fylkestinget i Aust-Agder. Så ble hun regiondirektør i NHO og så fylkesrådmann i Vest-Agder i 2005. Nå er hun tilbake i politikken og blir pendler til Oslo. Hun skal på klimatoppmøte i neste uke. Så kommer sakene på rekke og rad utover høsten.

— Det er nok en stund til det lukter nybakt brød hjemme hos oss igjen, sier hun.

Familien var nemlig den andre store innvendingen til å si ja da Erna Solberg ringte.

— Det å klare å kombinere et normalt familieliv med politikken, vet jeg er vanskelig. Derfor har jeg takket nei til politikken noen år. Nå er guttene 12 og 14 år, og de er motivert. Og jeg vet at de og min mann klarer seg utmerket. Jeg tror det blir verre for meg å være uten dem.

- Trengs det kvinner som gir et annet bilde av Sørlandet enn det mange kanskje har?

— Jeg vil ikke dra hele den sørlandske likestillingsdebatten inn i dette, men det er jo opplagt at en trenger å vise at det står mange fedre klar til å ta ansvar for barna når mødrene i en periode må konsentrere seg mer om jobb. Og det å kunne vise frem noen flere slike eksempler i vår landsdel, tror jeg kan være sunt.