EVJE OG HORNNES: — Jeg hadde forventet en mye mer ydmyk holdning fra Forsvaret, men ennå er det håp. Men hvis kommunen ikke får øre for sin argumentasjon overfor staten på frivillig vis, har ikke kommunen annet valg enn å søke rettens bistand, sier advokat Bjørn Stordrange.

Forsvarsdepartementet avviser ansvar for støyskjerming til 56 millioner kroner. Evje og Hornnes kommune har engasjert Stordrange til å bistå i konflikten med Forsvarsdepartementet i støyskjermingssaken.

Forsvarets ansvar

Bjørn Stordrange har laget en sju sider lang rapport for kommunen. Han mener at både naboloven og forurensningsloven tilsier at Forsvaret har ansvar for å hindre at støyen ødelegger for kommunen.

— Konklusjonen var og er at Forsvaret har ansvaret for støyen de lager. Jeg er forbauset over at statssekretær Roger Ingebrigtsen sier Forsvarsdepartementet har trukket konklusjoner uten drøftelser, og heller ikke viser til inngående vurderinger, sier Stordrange.

Evje og Hornnes er ikke det eneste stedet som er i konflikt med Forsvaret. Ordfører Bjørn Ropstad sa til fvn.no i går at han mener Forsvaret frykter for presedensen dersom departementet gir etter for Evje.

— Visste om utbygging

Stordrange mener Forsvaret meget vel visste at kommunen skulle utvikle områdene sine, da Evje og Hornnes laget overtakelsesavtale med staten, da Forsvaret trakk seg ut.

— Når Forsvaret overdrar et område til kommunen, med kunnskap om hva kommunen skal bruke det til, så kan ikke Forsvaret, som eier av naboeiendommen, i ettertid ødelegge for den bruken de visste at kommunene skulle ha, sier han.

— Men Ingebrigtsen sier det er Evje som kommer nærmere skytefeltet, ikke omvendt, og at man har benyttet det i hundre år?

— For det første har det vært lang stans i skyting. For det andre viser kontakten med kommunen at man kjente til utviklingen. Og det er ikke slik at selv om noe var lov for 30 til 50 år siden, så er det lovlig i dag. Vi har en skjerpet miljølovgivning, som staten må forholde seg til, sier Stordrange.