KRISTIANSAND: — Jeg ser argumentene for å la disse barna bli. De er godt integrerte og de kjenner ikke foreldrenes hjemland. De er i en vanskelig situasjon og er ikke skyld i at foreldrene har valgt å oppholde seg ulovlig i landet. Samtidig er det også gode grunner for å opprettholde eksisterende regelverk, opplyser statssekretær Pål Lønseth i Justis- og beredskapsdepartementet.

- Skyver barna foran

— Konsekvensen av å la barna bli i Norge er at foreldre som bevisst har valgt ikke å returnere ved avslag også får bli. Dette kan bidra til at flere skyver barna foran seg i forsøk på å søke asyl uten grunnlag for beskyttelse. En annen konsekvens er at vi vil få utfordringer med å bosette dem som får opphold, mener Lønseth.

Til sommeren kommer stortingsmeldingen "Barn på flukt" hvor disse spørsmålene vil bli vurdert. Både i internt i Ap, og i Sv og Sp er det press for å myke opp reglene.

— Vi har registrert at det er et ønske om dette, og regjeringen vil ta det med seg i arbeidet med å utforme stortingsmeldingen. Det er ikke snakk om en omfattende liberalisering av regelverket, men en justering, opplyser Lønseth.

I gårsdagens Fædrelandsvennen uttalte Redd Barna at myndighetene vektlegger innvandringsregulerende hensyn i større grad enn hensyn til barns beste, og at dette er i strid med FNs barnekonvensjon. Lønseth avviser at regjeringen handler i strid med barnekonvensjonen.

— Redd Barna har ikke grunnlag for å komme med en slik påstand. Utlendingsnemnda skal vektlegge innvandringsregulerende hensyn, og det er i tråd med Stortingets intensjoner. I konvensjonen står det at hensyn til barnas beste skal vektlegges tungt og grunnleggende, men det står ikke at det skal veie tyngre enn innvandringsregulerende tiltak, opplyser Lønseth.

Setter pris på returavtale

I går skrev Fædrelandsvennen også om familien Sadat-Bah, der mor og barn skal tvangsreturneres til Etiopia, mens far fra Guinea får bli. Amnesty mener at situasjonen for politiske dissidenter er kraftig forverret i Etiopia, og mener at beskyttelsesgrunnlaget for denne gruppen asylsøkere bør vurderes på nytt.— Alle asylsøkere får sine søknader prøvd individuelt og grundig, og ofte flere ganger. Rundt 50 prosent av etiopiske asylsøkere får innvilget opphold. De som ikke får opphold har ikke blitt vurdert som å ha behov for beskyttelse, og må dermed reise hjem. Vi er glade for at vi nå har fått i stand returavtalen med Etiopia. Mange har reist frivillig, men nå kan vi tvangsreturnere de som oppholder seg her ulovlig, sier Pål Lønseth.