FRYKTER FOR SALGET: Entreprenøren Skanska skal selge leiligheter tvers over gata for det turkise huset, og har fått reaksjoner fra potensielle kjøpere på visning. Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: Det er ingen overdrivelse å si at det turkise huset skiller seg ut i rekka av hvite selveierboliger i kjede på Dvergsnesknatten.

— Vi synes det er veldig dumt, det er et fremmedelement. Hadde alle husene hatt forskjellige pastellfarger, var det én ting, men her kommer det plutselig et turkis hus inni der. Vi har et ønske om at huseier modererer fargebruken, uttaler prosjektleder Tron Inge Nilsen fra Skanska Eiendomsutvikling til Fædrelandsvennen.

Utbyggeren har fått bekymrede meldinger fra både naboer og potensielle boligkjøpere som har vært på visning. Tvers over gaten reises et leilighetsbygg, og mange mener det friske fargevalget er like ulekkert som det er vågalt.

- Ikke gunstig

Skanska har ikke vært i kontakt med huseier ennå. Men de vil tilby seg å spandere både maling og arbeidskraft, ettersom pastellfarger ikke regnes for spesielt salgsfremmende i det nye byggefeltet i Randesund.

— Dette kommer veldig nærme det ene leilighetsbygget vårt, så det er ikke gunstig for oss, konstaterer Nilsen.

— Står det noe sted, svart på hvitt, at huset skal være hvitt?

— Nei, i dette boligfeltet har vi ikke en reguleringsbestemmelse som sier noe om fargevalg, slik vi har på andre siden av veien, svarer Nilsen.

På motsatt side av veien, der det er solgt eneboligtomter til over fire millioner kroner stykket, finnes en egen designveileder. Her heter det at materialfargebruken skal være enhetlig, i lyse farger – den smale skalaen fra hvitt til lys grått.

- Det skal litt til

Fire hus lenger borte i rekka på Dvergsnesknatten har en beboer malt huset sitt grått. En annen nabo spør nå kommunen om reglene, siden de fikk beskjed fra selger om at husene måtte være hvite.

Plan- og bygningsetaten kan, hvis fargen er skrikende nok, ta i bruk den såkalte estetikkparagrafen i plan- og bygningsloven.

— Fargen skal være skjemmende. Så er spørsmålet hva som er skjemmende, det får vi vurdere. De som har malt det, mener vel det er fint. Det skal litt til, for å si det sånn, uttaler byggesaksleder Bjørn Harald Andersen fra Kristiansand kommune.

Andersen sier det er svært sjelden etaten blir innblandet i denne typen fargestrid. De måtte gripe inn for en god del år siden, da et gatekjøkken i Vestre Strandgate ble malt rosa.

Huseieren kontaktet kommunen per e-post i forrige uke. Han påpeker at fargekrav ikke er nevnt med ett ord i kjøpekontrakten.

"Jeg antar at på et boligfelt så langt fra sentrum har ikke kommunen noen krav, stemmer det?" spør huseieren, som avviser å kommentere saken overfor Fædrelandsvennen.

Etaten har ikke rukket å besvare henvendelsen. Nå vurderer de å ta huset nærmere i øyesyn først.