BIRKENES: Lørdag ettermiddag var hun alene sammen med barna Camilla (7) og Henning (4) da hun fra kjøkkenvinduet ble oppmerksom på en mann som satt på naboens plen drøye 100 meter unna.

— Naboen hadde vært borte ei uke, og da er det jo vanlig å kikke litt bort for å se om de hadde kommet hjem. Jeg så en mann som satt på enden av plenen, og tenkte først at det kunne være noen som hadde gått tur og ville hvile litt. Så kom det plutselig en mann til hoppende rundt hushjørnet. Da tenkte jeg at det var noe som ikke stemte, sier Ramona Hauene Svaland.

GJORDE ALT RIKTIG: Ramona Hauene Svaland kontaktet politiet da hun oppdaget noen som så ut til å ville bryte seg inn i nabohuset. Da hun gikk ut på verandaen og gjorde seg synlig for dem, forsvant de. Barna Henning (4) og Camilla (7) Foto: Birgitte Vaksdal

Kjente på dører

Dermed fulgte hun ekstra godt med.

— De to mennene gikk fram og tilbake og kikket rundt. Så begynte de å kjenne på dører og vinduer. Jeg skjønte med en gang at de var ute etter å komme seg inn, forteller Hauene Svaland.

På Svaland der hun bor, ligger det tre hus. I tillegg til naboen som var på ferie, bor Hauene Svalands svigerforeldre like ved.

— Jeg ringte svigerforeldrene mine. De sa at de hadde besøk av to menn som sa at de trengte vann til bilen. Bilen sto parkert ved huset deres med panseret oppe, sier Hauene Svaland.

Gikk ut på verandaen

Da ringte hun politiet. De sa at hun måtte gjøre seg synlig for tyvene og prøve å skrive ned bilnummeret.

— Jeg tenkte at jeg fikk ta meg en tur til postkassen. Med en gang jeg kom ut på verandaen, stakk de to mennene rundt hushjørnet og til skogs. Jeg ringte svigerforeldrene mine, og da ble de to mennene som var der også veldig stresset. Plutselig trengte de ikke vann lenger. De to andre mennene kom løpende ut av skogen, satte seg i bilen sammen med de andre og forsvant, forteller hun.

Det hele skjedde så fort at verken Hauene Svaland eller svigerforeldrene fikk notert registreringsnummeret på den eldre, grønne bilen de fire mennene kjørte. Mennene som oppsøkte svigerforeldrene og ba om vann, snakket gebrokkent.

— Jeg hadde høy puls mens dette pågikk, men jeg var ikke redd. Mannen min var på joggetur da dette skjedde, så jeg var alene med ungene. De skjønte jo at jeg snakket med politiet. Jeg syntes tyvene virker veldig amatørmessige. De kikket hele tiden bort mot huset vårt, men jeg tror ikke de så meg i vinduet, sier Hauene Svaland.

Hun mener godt naboskap er viktig for å forhindre innbrudd, og ville ikke nølt med å stille opp igjen.

Takknemlig nabo

Mens uvedkommende snoket rundt huset hans, var Alf Åge Botn (63) til fjells. Han fikk overbrakt beskjeden om tyvene så snart han kom hjem.

— Henning på fire kom løpende og sa at det hadde vært tyver på besøk. Jeg er glad jeg har gode naboer som følger med, sier Botn til Fædrelandsvennen.

- Hun gjorde alt riktig

Politiet gir honnør til Ramona Hauene Svaland som trolig hindret boliginnbrudd.

— Hun har gjort det helt riktig, sier Kjetil Nygård, fungerende lensmann i Birkenes, etter å ha hørt om helgens episode på Svaland.

Han oppfordrer folk som skal reise bort om å lage avtaler med naboer eller andre som kan se til huset når man selv er på reise.

— Det er også viktig å gjøre slik at huset ser mest mulig bebodd ut mens man er borte, sier Nygård til Fædrelandsvennen.

Ellers er meldingen klar: gjør du deg mistenkelige observasjoner bør du ta kontakt med politiet der og da.

— Man må i hele tatt være oppmerksom på ukjente kjøretøy, ofte har det vært med utenlandske kjennetegn. Det er også verdt å merke seg detaljer ved biler og personer. Gjør deg til kjenne og meld fra til politiet med en gang, sier lensmannen.