KRISTIANSAND: – Det kan ikke være riktig at jeg må ut og låne penger for å betale skatten. Etter å ha betalt formueskatt for 2012, sitter jeg igjen med 50.000 kroner netto til å brødfø meg selv og mine to barn. Da har jeg ikke tatt med renteutgiftene på et lån som jeg måtte ta opp i fjor for å betale formueskatten for 2011, sier Yngvar Hansen-Tangen.

Det er en eierandel på 34 prosent i familieselskapet Viking Holding AS som gjør at omtrent nesten alt 45-åringen tjener som lege ved Sørlandet sykehus forsvinner i skatt. Dersom han ikke hadde belånt et leilighetsbygg som han eier i Arendal så hardt, hadde formueskatten blitt enda større.Yngvar Hansen-Tangen betalte for fjoråret 530.000 kroner i skatt, hvorav formueskatten utgjorde 440.000. ## Spiser opp legelønn

– Som lege har jeg en lønn som en normalt kan leve godt på. Min lykke som er blitt min ulykke er at jeg har en stor eierandel i et familieselskap som er mye verdt. Selskapet satser tungt på kapitalkrevende utviklingsarbeid, slik at det ikke har vært rom for å ta ut utbytte som vi kunne ha betalt formueskatten med, sier Yngvar Hansen-Tangen.

Han er helt innforstått med at familien risikerer å tape pengene de gjennom selskapet investerer i utviklingsprosjekter, men finner det svært urimelig at de straffes personlig med formueskatten når de prøver å skape nye verdier for samfunnet.

Vil bo i Norge

– Mine to søstre eier til sammen 26 prosent av familieselskapet, men slipper å betale formueskatt fordi de er bosatt i henholdsvis Sverige og Monaco. Dersom Norge ikke fjerner formueskatten, vil en nok se at stadig flere selskaper får utenlandske eiere. Formueskatten er gründerfiendtlig, sier Yngvar Hansen-Tangen.

På spørsmål om hvorfor han ikke bare kan selge noen eierandeler for å skaffe penger til formueskatten, svarer 45-åringen at det ikke er mange som vil kjøpe seg inn i et familiekontrollert selskap.– Siden jeg har en stor formue, forstår jeg jo at folk ikke synes synd på meg. Men dette er faktisk et stort problem for meg og min familie. Jeg ønsker jo å bli boende i Norge, og betaler gjerne skatt. Det blir likevel feil når jeg med full jobb må låne penger for å kunne betale skatt og brødfø min lille familie. Jeg kan framover ikke fortsette å låne penger for å betale skatt, sier han.

Blottlegger seg

Yngvar Hansen-Tangen sier at det ikke er med glede han bretter ut sin økonomi offentlig, men mener det er viktig å få belyst hvor uheldig formuesbeskatningen kan slå ut.– Jeg vil også understreke at Norge på andre områder har et godt virkemiddelapparat, og at også vår families selskaper gjennom Innovasjon Norge har fått både lån, tilskudd og nytt godt av Skattefunn-ordningen (en ordning for virksomheter som vil skape verdier av nye ideer, red. anm.), sier han.

Den tidligere Høyre-politikeren tror på statsminister Jens Stoltenberg som sier at det aldri har vært etablert så mange nye selskaper i Norge. Spørsmålet er ifølge Yngvar Hansen-Tangen bare hvor lenge de nye virksomhetene på grunn av formuebeskatningen blir værende i Norge.