MANDAL: Bare 20 av i alt rundt 400 førstegangsvelgere ved skolen stilte seg opp for å stemme.

— Men det gjør ingenting. De har mange andre muligheter til å stemme, ikke minst via nettet. Og jeg tenker at dette var 20 flere enn da vi kom hit i dag, sier valgansvarlig i Mandal kommune Trine Merete Vasby.

Spesielt i Mandal har det ved forrige lokalvalg og dette stortingsvalget vært gjort et intensivt arbeid for å få flest mulige førstegangsvelgere til å bruke stemmeretten. En egen prosjektgruppe har med støtte fra kommunaldepartementet jobbet for å påvirke ungdommene, blant annet gjennom stands og annen informasjon. De har også laget en egen film som er lagt ut på YouTube.

— Så mange får med seg budskapet i alle fall, sier leder av prosjektgruppen Sigrun Vasby (18).

STEMMER: Michelle Schmidt Michaelsen gjør sin borgerplikt og stemmer på skolen. Hennes mor heter Åse, og hun er dermed fostret opp på viktigheten av politikk og det å stemme. Foto: Jarle R. Martinsen

Høytidelig

Selv akter hun som førstegangsvelger ikke å stemme verken på skolen eller på nett, men på selve valgdagen i på rådhuset.

— Det har med at det er mer høytidelig å stemme slik. Nesten så man må pynte seg, smiler hun.

Blant de som likevel valgte å stemme på skolen, var Michelle Schmidt Michaelsen. Hun er datter av stortingsrepresentant Åse Michaelsen, og er dermed fostret opp på politikk.

— Jeg har lært grundig hvor viktig det er å stemme, så dette er viktig for meg, sier hun. Hun synes det er topp å få unna stemmejobben på skolen.

Kan stemme på nett

Innen mandag ved 15-tiden hadde 498 personer forhåndsstemt via en fysisk stemmeseddel i Mandal. Men langt flere, 1290, hadde forhåndsstemt via nettet.

Mandal er sammen med 11 andre kommuner (Bodø, Bremanger, Fredrikstad, Hammerfest, Larvik, Radøy, Re, Sandnes, Tynset, Vefsn og Ålesund) forsøkskommuner i at befolkningen kan stemme på nett.

— Ordningen er slik at du kan stemme om og om igjen fram til valglokalene stenger valgdagen. Det er den siste stemmen som uansett gjelder. Finner du ut at du likevel vil stemme via en papirseddel, er det den som til slutt gjelder, sier Trine Merete Vasby.

Trenger ikke valgkort

Du trenger ikke valgkortet for å stemme på nett, det holder med Bank-ID, den statlige minID eller BuyPass som vanligvis brukes ved netthandel.

Også på nettet kan mandalittene stryke og flytte på de kandidatene som de vil.

Ordningen gjør at stemmeresultatet i Mandal blir noe forsinket på grunn av ekstra kontrollrutiner.

Hva stemte du og hvorfor?

<b>Silje Berge:</b> - Jeg stemmer Arbeiderpartiet. Jeg synes de har den beste politikken, særlig innen skole og kultur. Jeg har alltid likt Ap så lenge jeg har brydd meg om politikk. Jens er flink han, men politikken deres er viktigst.
<b>Henrik Torland Klev:</b> - Jeg stemmer Ap. Jeg synes de har gjort en god jobb i regjering i åtte år. Dessuten var min farfar en aktiv Ap-politiker, og han var en klok mann. Så da kan det ikke være noe dårlig valg! Og Jens er en god statsminister.
<b>Linea Dugan Hansen:</b> - Jeg stemmer Fremskrittspartiet. Jeg liker Siv Jensen som statsministerkandidat, hun er tydelig. Jeg liker dessuten at Frp vil fjerne nynorsk som obligatorisk sidemål, jeg forstår ikke hvorfor vi skal tvinges til dette faget.
<b>Emil Holen: - </b>Høyre. Jeg har tatt ulike valgomater på nettet, og det blir Høyre hver gang. Og etter å ha lest flere partiprogram er Høyre det jeg liker best. Dessuten synes jeg Erna er en god politiker, selv om hun ikke er avgjørende for stemmen min.