KRISTIANSAND: — Trafikken her går stort sett som normalt. Det var vært små forsinkelser på noen maskiner fra Oslo, men ellers er alt som vanlig, sier lufthavnsjef Thomas Langeland.

Streiken rammer søndag ettermiddag sikkerhetskontrollene ved flyplassene i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø i tillegg til Oslo Lufthavn Gardermoen. Flyplassene i Kristiansund, Alta og Sandnessjøen stenges mandag.

Det er foreløpig ingen som streiker på Kjevik, og Langeland regner med å få ut fly som planlagt mandag morgen. Samtidig sier han at det kan bli utfordringer med innkommende fly fra Stavanger, Bergen og Oslo.

— Reisende må følge med på sine respektive flyselskaper for å se om det er forsinkelser. De kan også sjekke på Avinor sine hjemmesider, råder Langeland.

Offshoretrafikken rammes

Også offshoretrafikken blir rammet betydelig når NAF mandag morgen tar ut ytterligere 1.200 av sine organiserte vektere i streik, melder Avinor.

I offshoretrafikken fra Stavanger, Bergen og Kristiansund lufthavn vil det fra mandag bli betydelige begrensninger når streiken trappes opp. I Kristiansund vil all helikoptertrafikk bli stanset

Situasjonen var ikke kaotisk på flyplassene søndag ettermiddag, men køene økte. De reisende ved Oslo Lufthavn Gardermoen måtte vente i opptil to timer ved sikkerhetskontrollen fordi bemanningen er redusert med 50 prosent. Det er ventet at køene vil avta utover kvelden.

– Det er i dag periodevis stor kø på alle lufthavnene som er rammet av vekterstreiken. Søndag er en dag med stor trafikk. Den varslede opptrappingen av streiken mandag vil føre til flere stengte lufthavner, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor.

Han ber alle passasjerer om å forholde seg til informasjon fra flyselskapet de skal reise med om den enkelte flyging og møte opp på flyplassen i god tid før avreise. Narvesen understreker samtidig at ankomsttrafikken går som normalt, og at luftambulanser og redningstjeneste er i virksomhet.

Delt ansvar

Norsk Arbeidsmandsforbund sier ansvaret ligger hos begge parter.

Forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) sier til NTB at man «håper å kunne avslutte streiken så snart som mulig», men at det ikke er noen konkrete avtaler om møter for å drøfte situasjonen med motparten, NHO Service.

– Ballen ligger hos begge parter. Vi deler det ansvaret, sier hun om utsiktene til å komme ut av streiken.

Forbundsledelsen i NAF møtes søndag ettermiddag for å drøfte situasjonen, opplyser hun.

Garantier

Nye garantier om vekternes lønn sammenlignet med gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er sentralt, ifølge forbundsleder Hagensen.

– Det viktige er å få noen forpliktelser fra arbeidsgiversiden, og primært dreier det seg om garantibestemmelsen om at vekterne ikke skal ligge under 85 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, sier forbundslederen for mange av sikkerhetsvaktene ved norske flyplasser og andre vektere.

– Et godt enkeltoppgjør er ikke nok, for det viser seg at lønnsøkningene i andre sammenlignbare grupper er betydelige i tariffperioden, og vi blir liggende etter. Vi har ligget på mellom 81 og 85 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, aldri over, sier Hagensen.

Fra onsdag tas ytterligere 439 vektere ut i streik, opplyser kommunikasjonsansvarlig Trond Erik Thorvaldsen i NAF til NTB.

På nett

På nettstedene www.avinor.no og www.osl.no vil det bli gitt informasjon om situasjonen i flytrafikken.

Kristiansund og Alta flyplass blir stengt mandag, mens Sandnessjøen blir stengt etter at morgenflyet er gått. Flyplassene i Haugesund og Ålesund får sterkt redusert kapasitet i sikkerhetskontrollen.

Bodø flyplass får sterkt redusert kapasitet i sikkerhetskontrollen fra mandag klokken 6 til tirsdag klokken 11.30, og har deretter ingen bemanning i sikkerhetskontrollen.