KJØRER SEG FAST: Flere vogntog har kjørt seg fast i Fidjebakken på E39 vest for Kristiansand fredag morgen. Foto: Rune Stensland
MISTET FESTET: Et vogntog fra Håkull fikk trøbbel da det skulle kjøre av E39 ved vegstasjonen på Rige. Foto: Rune Stensland
IKKE MYE Å GJØRE: Politibetjent Dag Werner Syvertsen sier det ikke er så mye annet å gjøre enn å se til at vogntogene får på kjetting. Foto: Rune Stensland

KRISTIANSAND: — Vi har fremdeles stående sju-åtte utelandske vogntog her på Rige, forteller Kåre Simonsen, overingeniør ved Kristiansand trafikkstasjon, ved 16-tiden.

Ved 10-11-tiden fredag, ble mellom 20 og 25 vogntog hanket inn ved trafikkstasjonen på Rige i Kristiansand, som følge av snøværet.

Mannskap i øst og i vest

Både i Lyngdal og i Flekkefjord har veivesenet hatt mannskap for å overvåke situasjonen, og for å stoppe dårlig skodde vogntog. Også i arendalsområdet har det vært beredskap.

— Vi har nå fått signaler om at værforholdene vestover er såpass gode, at vi kan la vogntogene på Rige kjøre videre, sier Simonsen.

Statens vegvesen vil ha mannskap i bereskap utover fredagskvelden.

På Superspeed er det kun fire vogntog på 15.30-ankomsten i Kristiansand. Disse vil bli loset videre til Rige.

Forberedt

En rekke trailere måtte stoppe opp ved avkjørselen til Rige og legge på kjetting, for å komme videre fredag. Blant dem var Andreas Karlsen, som var på vei med en semitrailer til Stavanger.

— Jeg var forberedt på dårlig føre, men trodde det skulle gå greit fram til Trybakken. Men nå hadde jeg ikke annet valg enn å få på kjetting, sier Karlsen.

Litt irritert legger han til:— Det er dårlig med plasser å stoppe opp for å legge på kjetting i Kristiansand. Og noe snømåking er det jo ikke gjort her. Men man må vel bare gjøre det beste ut av situasjonen nå.

Lange køer

Tidligere på dagen var det lange køer ved Rige, som følge av vogntogkontrollen.

Leder for veiavdelingen ved Statens Vegvesen, Inger Ann Fidjestøl, sa til Fædrelandsvennen at de begynte å gå tom for plass til vogntogene.

— Når så mange vogntog skal inn på Rige så blir noen stående i kø. Det er beklagelig, men vi må få sortert ut de rette trailerne, sa hun.

Kø i Baneheitunnelen

Operasjonsleder Geir Andersen ved Agder politidistrikt sa til Fædrelandsvennen at det ved 11.30-tiden var lang kø i Baneheitunnelen.

— Det var en bil som fikk problemer der, og da blir det fort kø på en dag som dette. Det blir en slags trekkspilleffekt, og det har gått veldig tregt for bilistene fra og med Gartnerløkka, sa Andersen.

I tillegg til køen i tunnelen, var det en trailer på E 18 i Ryen-krysset i Tveit som skapte kø ved 11.30-tiden fredag. Også på Rige var det problemer, som følge av at en trailer sto fast ved Meieriet. I Flekkefjord var det kø ved Nulandsbakken, på grunn av at en trailer hadde kjørt seg fast.

— Det har skjedd mye på kort tid i dag. Jeg visste at det var meldt noe snø i dag, men at det skulle komme så mye var overraskende for meg. Vi bruker det vi har av ressurser nå for å avhjelpe situasjonen. Vi har vel fem-seks politipatruljer ute nå, og er ute på steder sammen med Statens vegvesen i Kristiansand og Arendal, sier Andersen.

Kø nær Slettheia

Fra avkjørselen ved E 39 og opp mot Slettheia var det ved 10-tiden fredag lang kø på grunn av at et vogntog fra Bring Posten sto fast på toppen av bakken. Politibetjent Yngvar Larsen gikk rundt til de respektive bilistene og ba dem vise tålmodighet. — Problemet er at bakken er så glatt at man må ha ganske god fart når man kjører opp, hvis ikke glir man bare ned igjen. Det er en stund siden det har vært såpass mye trafikalt kaos som i dag, da må man vel tilbake til snøkaoset på gamle E 18 for noen år siden, sa Larsen.