- Det er helheten det står om, og som vi er opptatt av. Alt ligger på bordet, sier Trine Skei Grande. Foto: NTB scanpix

De borgerlige partilederne fortsatte samtalene på Radisson Blu i Nydalen onsdag. Men Høyre-leder Erna Solberg holder kortene tett til brystet:

— Vi er ved godt mot, og har gode konstruktive samtaler som vi kommer til å holde for oss selv, som vi har gjort de andre dagene, sier Solberg.

- Har dere kommet noe nærmere i løpet av dagens forhandlinger?

— Vi har spilt opp alle punkter på de sakenevi har diskutert der vi har ulike meninger. Noen saker mener vi det går an å finne en løsning, mens andre ting må vi diskutere mer, sier Høyre-lederen, og tilføyde senere:

- Jeg synes det er fremgang på mange områder. Men det er litt avhengig av temaene. Partiene vil oppleve fremgang litt ulikt hver dag.

KrF-leder Knut Arild Hareide understreket at helheten er avgjørende:

— Det er langt flere saker som gjenstår enn vi har kommet gjennom. Det å se helheten, det sier jeg ikke nå. Det tror jeg vi vil kunne gjøre i løpet av noen dager, sier Hareide.

Forventer en avklaring

Kilder i Høyre, med godt innsyn i samtaleplanene, sier imidlertid at de forventer en avklaring i løpet av neste uke, om hvilke partier som vil gå inn i konkrete regjeringsforhandlinger.

Planen er at de skal jobbe gjennom helgen, selv om de trolig tar fri søndag.

I møtene tar de for seg ett tema av gangen. En av dem som sitter i selve samtalerommet sier til Aftenposten at lagt planer til og med mandag, for hva som skal tas opp når.Det betyr at temaer som innvandring, pengebruk, landbruk og ikke minst oljeboring i Lofoten trolig skal være gjennomgått innen de første dagene av neste uke.

God stemning

Da Solberg ankom onsdag morgen hadde hun hatt møter i eget parti i et par timer allerede, slik også de andre partilederne hadde forberedt seg med sine.

Før valget lovet alle de borgerlige partilederne at et borgerlig flertall skulle gi en borgerlig regjering, men der Høyre og Frp har sagt de helst vil ha med alle fire, har KrF og Venstre sagt det er lite sannsynlig at de kan sitte i regjering sammen med Frp.

De første dagene med samtaler har de fire partilederne likevel lagt stor vekt på hvor god stemning de har sammen.

LO-bønn om Lofoten

LO kom i dag med en bønn til de borgerlige om å gå inn for konsekvensutredning for oljeboring i Lofoten og Vesterålen, og dette spørsmålet ligger an til å bli blant de tøffeste i dagene som kommer.

— Om det har vært på agendaen vil jeg ikke kommentere, men at den kommer til å være det, er sikkert sa KrF-leder Knut Arild Hareide da han kom til hotellet onsdag morgen.

Heller ikke Trine Skei Grande ville røpe om det var nå det egentlige slaget om Lofoten skulle stå.— Det er helheten det står om, og som vi er opptatt av. Alt ligger på bordet, sa Grande.

Nettopp dette spørsmålet er regnet som helt sentralt å få avklaringer om, før partiene trolig skal avgjøre om de vil gå inn i faktiske regjeringsforhandlinger neste uke.

- Vi kommer i hvert fall til å fortsette til neste uke, sa Trine Skei Grande.

Høyre og Frp har begge vedtatt at de er for å åpne områder utenfor Lofoten og Vesterålen for oljeboring. KrF og Venstre har på sin side stått knallhardt mot dette, og har begge løftet saken frem som en av deres aller viktigste.

Har hel etasje

Partiene disponerer hele 2. etasje på Radisson-hotellet i Nydalen. Her sitter politikerne i fred for journalister og fotografer som er henvist til lobbyen i 1. etasje.

I tillegg til de fire forhandlingsdelegasjonene med tre personer fra hvert parti, har hvert av partiene en sekretær som sitter inne i forhandlingsrommet. Kommunikasjonsrådgivere går inn og ut av møtene men er ikke tilstede hele tiden under forhandlingene.