AGDER: – Det er mer ulovlig fiske på Sørlandet. Her bor det flere folk. I tillegg er det en del hyttefolk og personer som ikke er fra området, som dermed ikke føler det samme ansvaret, forteller skipper på Fiskeridirektoratets «Munin», Ole Mork.

Håper på økt bestand

Han patruljerer langs Norges kyst for å sikre at hummerfisket gjøres lovlig. En drøy uke etter at sesongen startet har de gjort flere beslag. Ifølge Mork gjelder det særlig ulovlige redskap og manglende eller dårlig merking. Han mottar mange relevante tips fra lokale beboere som frustreres av ulovlig fiske.

MUNIN: Fiskeridirektoratets «Munin» skal dekke distansen fra svenskegrensa til Nordland. Det legges stor vekt på Sørlandet i hummersesongen, forteller skipper Ole Mork. Foto: Fiskeridirektoratet

Hummerfiske er generelt svært populært.

– Jeg har aldri sett så mange teiner i sjøen før, sier Mork.

Han håper dette tyder på at bestanden øker.

Men tettheten av både hummer og fiskere gjør at Fiskeridirektoratet legger ekstra vekt på å kontrollere Sørlandet.

Flest tyvfiskere i Agder

Ifølge Artsdatabasen tyder data for bestand og fangst på at hummerbestanden er i nedgang. Havforskningsinstituttet har tidligere rapportert at de totale fangstene av hummer på Sørlandet var 14 ganger høyere enn det som blir rapportert.

Beslagene av de ulovlige teinene føyes inn i statistikken over miljøkriminalitet, som vanligvis er langt høyere i Agder enn i resten av landet. Gjennomsnittlig ble det anmeldt 392 miljølovbrudd mellom 2008 og 2011 her. Ulovlig fiske utgjør 70–80 prosent av disse sakene.

Kystvakta på plass

«KV Nornen» vil også oppholde seg her i deler av perioden.

– Vi har så langt vært på en snarvisitt i Tromøysundet. Der kom vi over en person som manglet fluktåpninger på alle sine åtte teiner. Han var på stedet og opplyste at han trodde teinene hadde åpning, forteller skipssjef for kystvaktskipet, Walter Ahlgreen.

BESLAG: Her er et eksempel på beslag gjort av KV Nornen, der teinen har stengt fluktåpning. – Den ble levert slik til eier da han kjøpte den. Eierne har selv ansvar for å sørge for at fluktåpningene er åpne. I dette tilfellet kunne en bare klippet vekk nettingen, så hadde teinen vært lovlig, forteller løytnant Annette Velde Sande. Foto: KV Nornen

Mannen er foreløpig den eneste de har anmeldt denne sesongen.

Kystvakta dekker strekningen fra Egersund til svenskegrensa, men lover å holde trykket oppe også i Agder-fylkene.

Skjønner det ikke

– Hummerfiske har en lang tradisjon på Sørlandskysten, der det har vært høstens store jakt. Det går langt tilbake. Før var det jo yrkesfiskere som bodde der som drev med det, men nå er det tilgjengelig for alle. Flere hyttebeboere med mer utstyr gjør også at flere driver ulovlig. Det er flere som vil fange hummer og det sitter langt inne å kaste ut en som er for liten, mener han.

Både Fiskeridirektoratet og Kystverket håper på en holdningsendring.

– Personlig skjønner jeg ikke hvorfor det er så viktig å få all den hummeren. Hvorfor kan man ikke kaste ut det som er under minstemål og følge regelverket? spør Ahlgreen.

Marinebiolog Jørgen Ree Wiig understreker også viktigheten av kravet om minstemål.

– En hummer er relativt gammel når den er kjønnsmoden, mellom seks og ti år. Reproduksjon går seint. Minstemålet skal sikre at hummeren får reprodusert seg, og tar vi den opp, skjer jo ikke det.

Følg hummeren

Et sted det i skrivende stund ikke har dukket opp noen hummer er i teina vi sender direkte fra i Randesund.

Fædrelandsvennen har montert et kamera slik at du kan følge med på den spennende hummerjakten:

Dette må du huske hvis du skal fiske hummer:

  • Perioden gjelder fra 1. oktober til og med 30. november.

  • Ikke lov å sette eller trekke teiner til fangst fra en time etter solnedgang til en time før soloppgang.

  • Hummer er bare tillatt å fiske med hummerteiner.

  • Hummer tatt med annet redskap skal settes tilbake i sjøen.

  • Hummer med utvendig rogn er fredet hele året.

  • Felles minstemål for hummer i hele landet er 25 cm.

  • Begrensing 10 teiner per fartøy.

(Se alle reglene på fiskeridir.no)