Fædrelandsvennen besøkte fjellsikringsporten onsdag — se video over!

EVJE OG HORNNES: Røde Kors Hjelpekorps har stått ved riksvei 9 på Moisund og langs fylkesvei 455 på Kylland og delt ut påskeposer og samlet inn penger siden fredag i forrige uke.

Så langt er det samlet inn 496.669 kroner. Det er 86.000 kroner mer enn det ble samlet inn i påsken i fjor.

— Dette er vi strålende fornøyd med, vi er rett og slett overveldet av givergleden, sier Alfred Georg Klausen, leder ved infosentralen til Vest-Agder Røde Kors Hjelpekorps.

Måtte vinkes videre

Skjærtorsdag er siste dag det samles inn penger, og da bare på Kylland. Her har det blitt samlet inn rekordbeløp hver eneste dag.

STORE SUMMER: Onsdag før Skjærtorsdag ble det samlet inn 143.093 kroner i Fjellsikringsporten på Moisund. Foto: Birgitte Vaksdal

Klausen tror rekordbeløpet skyldes en kombinasjon av at folk gir mer, i tillegg til at flere biler kjører forbi innsamlingsstedene på Moisund og Kylland.

— Vi har annonsert dette godt på forhånd, så flere kjenner til innsamlingen. Vi ser at mange legger veien slik at de kommer innom for å gi sine gaver. Mange har planlagt dette god tid i forveien og sitter klar til å legge penger på bøssen, sier Klausen til Fædrelandsvennen.

Allerede første dagen var det tydelig at givergleden var enorm blant påsketuristene. I starten var pågangen så stor at Hjelpekorpsene ikke hadde kapasitet til å la alle bilene komme innom. De verste køene måtte vinkes videre for å hindre fullstendig kaos i trafikken på vei mot Evje.

37 skadetilfeller

Røde Kors Hjelpekorps sine mannskaper i Agder-fjellet har så langt hatt en rolig påske.

De har behandlet til sammen 37 personer ved de fire bemannede vintervaktstedene som Vest Agder Røde Kors Hjelpekors har i Setesdals— og Åseralsheiene.

— I stor grad har det vært snakk om småskader og gnagsår, men noen tilfeller av forstuvninger og brudd har det også vært. I hovedsak er dette snakk om skader i terrenget, selv om noen av dem også har vært i skianlegg, opplyser Klausen.

På samme tid i fjor var det 41 personer som hadde vært til behandling hos Røde Kors sine mannskaper og skadestatistikken er nå omtrent lik med fjorårets.

Oppfordrer til varsomhet

— Skredfaren er ikke overhengende i vårt område, men vi oppfordrer skigåerne til å vise varsomhet med hvor de beveger seg utenfor løypene. Spesielt i lavereliggende strøk. Under tregrensen er snøen løsere og mer ustabil, noe som gjør at flere skavler og løssnøskred løses ut av seg selv, sier Klausen.

— Når solen steker på snøen gjør det også at den kan bli mer ustabil. Åpne områder uten store hellinger vil gjøre det mindre sannsynlig å bli utsatt for snøskred.

Han opplyser at snøen er mer kompakt over tregrensen, men at det merkes at solen bearbeider de øverste snølagene og gjør dem mer kramme og tunge.