AGDER: — Vi har skrevet ut cirka 60 flere forenklede forelegg i år enn vi gjorde i påska i fjor. En økning på nesten 30 prosent. Det er mye, sier UP-sjef Øystein Krogstad, som likevel ser mest alvorlig på de fem promillekjørerne som ble stoppet.

UP-sjef i Agder Øystein Krogstad Foto: Lars Hoen

I fjor ble det ikke tatt en eneste promillekjører. Jeg vet ærlig talt ikke hvorfor det ble tatt så mange i år. Men det er alvorlig, sier Krogstad.Til sammen har 25 tjenestemenn vært på veiene for å holde Agder-bilistene i tøylene.

Godt nytt

— Men det gledeligste er at det i påska i år ikke har vært en enste alvorlig ulykke. Det er jo det viktigste målet vårt. Sånn sett er alt det andre som en bieffekt å regne, sier han.

Av andre gode nyheter tar UP-sjefen med seg at det ikke var mange store fartsovertredelser i år.

— Sammenlignet med i fjor har vi gjort sju færre førerkortbeslag i år på grunn av høy fart.

Mer penger

I fjor ble det skrevet ut 240 forenklede forelegg for fartsovertredelser.

— Jeg tror folk har så mye penger mellom hendene at de tar sjansen på å kjøre fort hjem fra påskefjellet,

Men de kjører ikke så fort at de mister lappen. Jeg tror det forklarer vi beslaglegger færre førerkort og skriver ut flere forenklede forelegg, sier Krogstad.

Trykk i vest

Av de 296 foreleggene ble 210 skrevet ut på veiene i Vest-Agder. De siste 86 ble skrevet ut i Aust-Agder.

Nestkommanderende i Up i Agder og Rogaland, politiførstebetjent Sigbjørn Rygg, skriver ut mangellapp i påsken. Foto: Jan O. Eide

— Fordelingen mellom fylkene handler mest om hvor vi plasserer oss. Vi har større trykk på ulykkesbelastede veistrekninger, og da spesielt vest for Kristiansand. I Aust-Agder har hatt trykk på strekningen mellom Arendal og Tvedestrand. Det er der folk kjører fortest, sier UP-Sjefen.

Etter påske

— Hva blir viktigst for UP etter påske?

— Høye hastigheter. Om ei uke skifter folk til sommerdekk. Da skal vi være på de lure stedene. Og passe på at folk ikke kjører som tullebukker når de får tørr asfalt under dekkene. Så det blir full spiker fra vår side: Ingen ulykker, det er vårt mål hele veien, sier UP-sjef Krogstad.

2. påskedag

Dette er UPs resultatene fra 2. påskedag:

E 39 Mones i Mandal: 41 forenklede forelegg og en anmeldelse. Ingen førerkortbeslag.

E 39 Flekkefjord: 43 forenklede forelegg.