GRIMSTAD: Bussjåføren fra Grimstad er listetopp for partiet De Kristne. Han skal kapre misfornøyde KrF-velgere som støtter Israel og som vil ha omkamp om ekteskapsloven.

— Frustrasjonen ute blant velgerne er stor når det gjelder hvordan KrF har håndtert de kristne verdisakene. Våre egne stortingsrepresentanter fremmet selv et forslag der de parkerte kampen for å få omgjort ekteskapsloven, sier Bjørn Arne Engen.

I fjor utfordret han stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad om førsteplassen i KrF. Nå har han meldt seg ut av KrF og er blitt med i det nye partiet De Kristne.

— Min konklusjon var at jeg ikke kunne fortsette i KrF når jeg ikke klarer å få partiet i den retningen jeg ønsker, sier Bjørn Arne Engen.

Israelvenn

Partiet De Kristne stiller lister over hele landet. I Vest-Agder toppes listen av Norunn Hågan Walvick som bor i Bergen, men som opprinnelig er fra Mandal.

Begge har markert seg som forsvarere av Israel.

— Israel har mange støttespillere i Agder. De vil ha slutt på dagens politikk der regjeringen støtter terrorgruppen Hamas og viser Israel en kald skulder. Vi ønsker at Israel skal være en hjørnestein i vår utenrikspolitikk, sier Engen.

Han mener KrF kunne ha hindret den kjønnsnøytrale ekteskapsloven ved å samarbeide med Frp ved forrige valg.

— Kjell Ingolf Ropstad sa nei til samarbeid med Frp. KrF har ingen troverdighet igjen i den saken, og nå er det ingen partier igjen som vil ha omkamp om den kjønnsnøytrale ekteskapsloven, sier Engen.

Vil i regjering

I Fædrelandsvennens meningsmåling for mars, oppnådde De Kristne en oppslutning på kun 0,4 prosent i Aust-Agder og 0,3 prosent i Vest-Agder. KrF hadde 9,7 prosent i aust, noe som er for lite til å få mandat.

- Dere risikerer å ta så mange stemmer fra KrF at de ikke kommer på Stortinget, men ikke så mange at dere selv kommer inn?

— Det er en interessant problemstilling. Men sannsynligheten er stor for at det blir borgerlig flertall uansett, og med det linjeskiftet som har vært i KrF, vil de ikke utgjøre noen stor forskjell.

- Ved tidligere valg har andre kristne partier stilt uten å få mandat. Hvordan skal dere lykkes?

— Tidligere forsøk har vært helt mislykket. Det som gjør inntrykk nå, er at vi overoppfylte kravet om antall underskrifter for å stille lister. Og på VGs siste måling, fikk vi en oppslutning på like under to prosent, og det før valgkampen er kommet i gang, sier Engen.

Frustrasjon

Kjell Ingolf Ropstad er redd De Kristne vil ta de stemmene KrF trenger for å sikre seg et mandat i Aust-Agder.

— Det er interessant at det er SV-folk og Ap-folk som gnir seg i hendene over at De Kristne stiller lister, siden de kan ta stemmer fra KrF, sier Ropstad som hadde håpt at Bjørn Arne Engen fortsatte å kjempe for sitt syn i KrF.

— En av de viktigste sakene som kommer nå, er sakene om tidlig ultralyd. Vi vil begge kjempe mot sorteringssamfunnet. Men konsekvensen kan bli at det blir en færre på Stortinget som kjemper mot sorteringssamfunnet, sier Ropstad.

- Engen mener du vil parkere kampen mot den kjønnsnøytrale ekteskapsloven?

— Han kan påstå hva han vil. Jeg oppfordrer folk til å lese partiprogrammet. Der står det at ekteskapet skal være mellom mann og kvinne.