AGDER : Det er Agderposten som i dag skriver om siktelsen. Mannen er i slutten av 20-årene og arbeidet ved en institusjon i Aust-Agder. Politiadvokat i Agder politidistrikt, Ingrid Thorsen, forklarer at det er snakk om et overgrep ved en institusjon der den siktede jobbet og fornærmede var pasient.

— Siktelsen gjelder et enkeltstående tilfelle. Det er ikke mistanke om at vedkommende har forgrepet seg på andre, sier hun til avisen.

Usannsynlig forklaring

Etter korrespondanse mellom Statens helsetilsyn og Fylkesmannen i Aust-Agder som Agderposten har fått innsyn i, fremgår det at vernepleieren var ansatt ved institusjonen, men at han nå ikke jobber der lenger. Det fremgår også at pasienten er sterkt fysisk og psykisk funksjonshemmet og "avhengig av hjelp til alle gjøremål".

Institusjonslederen ved den aktuelle institusjonen forklarer overfor fylkeskommunen at det var en ansatt som fattet mistanke da det ble oppdaget skader på pasienten som lignet seksuelt misbruk. Siktede ble konfrontert med skadene, og forklarte at de "må ha oppstått under stell".

Institusjonsleder mente forklaringen var usannsynlig. Da siktede endret forklaring underveis ble politiet koblet inn i saken.

Ivaretar pårørende

— Det dreier seg om et alvorlig straffbart forhold, som har en strafferamme på inntil seks års fengsel, sier politiadvokat Ingrid Thorsen.

Kommunalsjefen i den aktuelle kommunen forklarer at de nå har fokus på å ivareta den fornærmede, pårørende og øvrige beboere og ansatte.

— Dette er en svært sårbar gruppe mennesker og samtidig en svært alvorlig sak, sier kommunalsjefen til Agderposten.

Den fornærmede, unge kvinnen er så funksjonshemmet at hun ikke har kunnet avgi forklaring til politiet.

Suspendert autorisasjon

Statens helsetilsyn suspenderte i sommer vernepleierens autorisasjon som helsepersonell.

— En slik suspensjon er en midlertidig avgjørelse som vil vare i seks måneder. Statens helsetilsyn vil i løpet av denne tiden avgjøre om autorisasjonen skal tilbakekalles permanent, sier fagsjef i Statens helsetilsyn, Hanne Knudsen til Agderposten.

Den mannlige vernepleieren har ikke erkjent noen form for straffeskyld. Politiadvokat Ingrid Thorsen opplyser til Agderposten at saken nettopp er ferdig etterforsket og vil bli oversendt til statsadvokaten for påtalevurdering innen kort tid.