KRISTIANSAND: 16-åringen ble 6. mars varetektsfengslet i en uke som en siste utvei for å forhindre nye kriminelle handlinger. Kristiansand tingrett har i en tidligere fengslingskjennelse fra januar betegnet 16-åringen som notorisk kriminell.

Den aktive 16 år gamle gutten tilhører miljøet som i media har blitt omtalt som "barnevernsbanden". Han er registrert med 172 straffbare forhold siden sommeren 2010.Politiet ba i dag Kristiansand tingrett om å forlenge varetekten i ytterligere to uker.

— Ikke tvingende nødvendig

Tingretten la derimot vekt på at varetektsfengsling av gutten kun kan gjennomføres dersom det er "tvingende nødvendig" og at det ikke foreligger andre holdbare alternativer.

Barnevernstjenesten hadde siden forrige fengslingsmøte sendt søknad til Bufetat om institusjonsplassering av gutten, men de kunne ikke tilby han et botilbud ennå.Gutten selv ytret et sterkt ønske om å få bo hos sin far, selv om det ville bety husarrest og meldeplikt. Han var også positiv til å bli plassert på en institusjon.

Ifølge barnevernet har gutten tidligere stilt seg negativ til alle foreslåtte aktiviteter og tiltak.

— Det er beklagelig, men det er slik det er, sa en ansatt i barnevernet under det forrige fengslingsmøtet i Kristiansand tingrett.

Må avlegge urinprøver

Retten kom derfor fram til at det ville være et uforholdsmessig inngrep å fortsatt varetektsfengsle gutten, siden det foreligger et alternativ der han kan bo hos sin far mens han får oppfølgning av barnevernet.

Gutten blir derfor frifunnet mot at han bor hos sin far og melder fra til politiet minst to ganger i uken. Han skal da også ta urinprøver to ganger i uken og har husarrest mellom klokken 18.00 og 08.00.