Samfunnsforsker Jon P. Knudsen ved UiA utfordrer politikerne på Sørlandet og ber dem vurderer om konsensuspolitikken er den rette vei videre. — Vi er så gode på enighet i landsdelen, at resultatet av enigheten, Agderrådet, avgikk ved døden, sier Knudsen.

Knudsen, sammen med professor Hans Chr. Garmann Johnsen ved UiA, ga på en konferanse i går politikere og byråkrater på Sørlandet noen utfordringer i det videre arbeidet med regionplan Agder 2020. — Konsensus er fint utad, men hvor bra er det innad, spør Knudsen. Han bruker sykehuset som et eksempel, der man har en styreleder som er opptatt av konsensus utad, mens det i virkeligheten koker innad i organisasjonen.

- Det viktige utelates

— Hvor bærekraftig er konsensus? Det handler ofte kun om ting vi er enige om, men vi utelater det viktige, de kontroversielle sakene som vil bringe landsdelen videre, sier Knudsen.

Knudsen peker på at i regionplan Agder 2020 ønsker man ikke å diskutere fylkesinndeling, og hva som kan skje med Aust-Agder om fire kommuner får lov til å melde overgang til vest.

- Kan gå opp i liminga

— Vi er i en situasjon der et av våre fylker kan gå opp i liminga, men dette unnlater man å snakke om. Knudsen nevner sykehusstriden og strandsoneproblematikk som andre vanskelige saker man ikke diskuterer i et regionalt samarbeid.

— Når man ikke behandler og snakker om de kontroversielle sakene, blir jo prosessene etter hvert uinteressante. Og det er synd, for vi trenger samarbeid.

Knudsen innser at det har vært nødvendig å starte med konsensus, enighet, i samarbeidet på Agder, men at tiden nå er overmoden for å gå videre.

Bygg og kvalitet

Garmann Johnsen var i sitt innlegg til fylkeskonferansen om regional planlegging opptatt av at man i Agder har vært flinke til å bygge opp ting, men at byggene må fylles med kvalitet.

— Universitetet i Agder må være mer enn et universitet i navnet, UiA bør ha betydelige ambisjoner om å øke kvaliteten og kompetansen, mener Garmann Johnsen.

— Det samme kan man si innenfor våre nye, flotte kulturhus, som Kilden. Kilden er et av Norges største og flotteste kulturbygg. Nå må det skapes kultur der, ikke bare utføres.

Sykehusene

— Vi kan si noe av det samme i forhold til sykehuset. Det har potensial til å løfte seg hvis man slutter å føre en lokaliseringskamp og blir mer opptatt av kvalitet. Sørlandet sykehus er gode på kvalitet og utvikling hvis man sammenligner seg med andre sykehus, men har langt igjen hvis man ønsker å strekke seg etter universitetssykehusene.

Garmann Johnsen ser at noe av denne kvalitetshevingen skjer innenfor det private næringsliv. Der er man bevisste på at man må være i verdenstoppen for å overleve i et tøft internasjonalt marked.