KRISTIANSAND/OSLO: Den amerikanske leverandøren av sykehusutstyr, GE Healthcare Systems har hentet ut opplysninger om norske sykehuspasienter og lagret dem i et amerikansk register, melder NRK.

126.000 rammet

Ifølge Datatilsynet er over 126.000 norske pasienter i flere helsevirksomheter rammet, og sensitive opplysninger som navn, ID— nummer, kjønn, høyde, vekt, fødselsdato, og i noen tilfeller bilder er blitt ulovlig lagret.

Fylkeslege Kristian Hagestad Foto: Lars Hoen

GE Healthcare Systems varslet selv om det de kaller en tabbe. Fylkeslege Kristian Hagestad i Vest-Agder ser svært alvorlig på saken.

— Dette har blant annet å gjøre med tilliten til helsevesenet. Når sensitiv informasjon om pasienten kommer på avveie så kan det skade tilliten til at pasientopplysninger blir behandlet med respekt og forsvarlighet, sier Hagestad til NRK Sørlandet.

Hagestad forsøker nå å finne ut hvor mange pasienter som er berørt på Sørlandet. Sykehuset vet per i dag ikke hvor mange og hvilke pasienter dette gjelder og har bedt GE Healthcare er bedt om å gi detaljerte opplysninger om dette. Pasientene det gjelder vil deretter bli informert. Fylkelegen vil ikke kommentere hvordan dette kunne skjer før han har fått en redegjørelse om saken.

Beklager

I Helse Sør-Øst har pasientopplysninger fra Oslo Universitetssykehus, Vestre Viken, Diakonhjemmet og Sørlandet sykehus havnet i USA. Det er de enkelte helseforetakene som er ansvarlige for databehandlingen, og for at sensitiv informasjon ikke lekker ut.

Driftsdirektør ved Sørlandet sykehus, Per Torgersen, beklager hendelsen.

— Dette er veldig uheldig og beklagelig. Jeg anser det foreløpig som et uhell, et brudd på de rutiner og retningslinjer vi har, sier han til NRK.