GIVENDE: Forvert Lene Johansen har fire katter fra Dyrebeskyttelsen boende hos seg. Her er hun sammen med Lucky og Lila. Foto: Lars Hoen
FORLATT: Vår og sommer er høysesong for kattedumping i Norge. Bare de siste ukene har Dyrebeskyttelsen fått inn ti katter. Foto: Lars Hoen
SLAKK: Lille Lila har fått lungebetennelse og kommer til hektene på Volleberg hos Lene Johansen. Foto: Lars Hoen

KRISTIANSAND/SONGDALEN: — Jeg skjønner ikke at det går an å gjøre slikt, sier Lene Johansen, som passer på Lucky til han er stor nok til å kunne omplasseres.

Fikk lungebetennelse

Lucky er bare tre-fire uker gammel og har pådratt seg lungebetennelse. Tross den harde starten på livet er han kvikk og glad i å leke med forvert Lene Johansen.

I en uke har han kunnet komme seg til hektene på Volleberg.

Mandag fikk Johansen enda ett lite nøste. Lille Lila på fire-fem uker har også lungebetennelse og er litt slakkere i formen.

Lene Johansen har også to voksne katter fra Dyrebeskyttelsen boende hos seg.

Må bli friske før omplassering

— Kattungene skal egentlig være 12 uker før de skilles fra mor. Det kan få fatale konsekvenser dersom de skilles fra mor etter bare noen uker, sier Lene Johansen.

Hun tror likevel at Lucky og Lila skal bli friske og klare for omplassering om noen uker.

— Jeg gir dem ikke fra meg før de friske, og jeg gir bare kattene til folk som virkelig vil ha en katt, sier hun.

- Forkastelig

De siste ukene har Dyrebeskyttelsen i Kristiansand fått inn ti katter som eierne har forlatt. Det er bare begynnelsen. I fjor kom det 258 forlatte katter inn til Dyrebeskyttelsen. Vanligvis er det godt over 200 katter hvert år som blir dumpet av eierne sine i løpet av våren og sommeren.

Jeg gir bare kattene til folk som virkelig vil ha en katt- Det er fullstendig forkastelig. Slike mennesker er ikke landet tjent med, sier Arnfrid Robstad, som er leder for Dyrebeskyttelsen i Kristiansand.

— Vi har allerede fått inn to kattunger og åtte voksne katter, de fleste av dem drektige, sier Arnfrid Robstad.

- Klarer seg ikke lenge

Robstad sier at kattene ikke klarer seg lenge på egenhånd når de settes ut og forlates av eierne sine.

De klarer seg ikke lenge på egenhånd- Kattene har mye mer følelser og tanker enn det mange tror. Når de forlates av eierne ute vet de ikke hvor de er eller hvor de skal få tak i mat og da blir de gående å tigge. De klarer seg ikke lenge på egenhånd, sier hun.

Nå etterlyser Dyrebeskyttelsen mennesker som kunne tenke seg å være forverter for katter som venter på å få et permanent hjem. Lene Johansen har selv seks egne katter, og synes at det er givende å kunne være forvert for Dyrebeskyttelsen.

— Det gir meg så mye. Det er så godt å se at kattene blir friskere og at det kan ende godt, sier hun

- Ikke gi bort katter gratis

Dyrebeskyttelsen tar ikke i mot private katter, men har følgende tips dersom du ikke kan beholde katten din lenger.

— Averter i avis eller på Finn, men ikke gi den bort gratis. Folk som ikke mener at katter er verd å betale for burde ikke ha katter, mener Arnfrid Robstad.

Både Robstad og Johansen er enige om at folk burde være flinkere til å sterilisere kattene sine.

— Når så mange katter settes ut kan vi få et problem med villkatter, sier Arnfrid Robstad, leder i Dyrebeskyttelsen i Kristiansand.