KRISTIANSAND: Denne våren varsler Mattilsynet økt kontroll på danskeferja mot ulovlig planteinnførsel.

— Flere og flere tar med seg planter inn i landet uten å sørge for å inneha plantesunnhetssertifikat, sier Bente Laland, seniorinspektør ved Mattilsynet i Vest-Agder.

Innførselen er bekymringsverdig, derfor samarbeider nå Mattilsynet med tollvesenet om stikkprøver. Tar du med deg planter uten sertifikat, kan du sette miljø og norsk plante- og matvareproduksjon i fare.

Epidemiske konsekvenser

Du kan ikke stappe bilen full og kjøre inn i gamlelandet. Da får du bråk med myndighetene, og kanskje også naboen. Foto: ARKIV

Jordbærplanter er for eksempel forbudt å innføre i sin helhet, grunnen sykdommer som jordbærsvartflekk , som angriper og sykdom på jordbær forårsaket avsekksporesoppen Colletotrichum acutatum .— De siste årene har vi merket oss par store skadegjørere som utgjør en ny trussel, phytophtera ramorum , som går på Rhododendron og kan skade norsk eikeskog. Sykdommen kalles "Sudden Oak Death", og i I 1995 fikk et soppangrep i California epidemiske dimensjoner, og tusenvis av trær døde de følgende årene.

Dernest frykter Mattilsynet nå prydplanten solanum jasminoides , eller hvit potetplante. Uten sertifikat kan den spre virus, og i verste fall ramme potetproduksjonen her til lands i stor skala, sier Laland.

Gjeldende praksis er nemlig å nedlegge forbud mot videre dyrking på av eiendommen pluss eventuell leiejord i 40 år.

LES OGSÅ: Ti gårdsbruk fikk karantene i Agder og Rogaland

Utryddet pærebrann

— Det er alvorlig dersom et virus eller en annen type skadegjører får fotfeste. Nå har vi akkurat klart å kvitte oss med sykdommen pærebrann, og vi vil ikke ha en gjentagelse av en slik tilstand, sier Laland.

Pærebrann ble forsårsaket av bakterien Erwinia amylovora, og ble oppdaget første gang i Norge i 1986, og i 2006 startet en storstilt aksjon mot enkelte hagevekster for å stanse sykdommen.

— All innførsel av eple- og pæretrær er i dag forbudt, minner Laland om.

Foto: Rune Stensland

— Blir fristet- Det er nok en del som blir fristet av lave priser og som tar en sjanse, sier kontorsjefHelge Breilid iTollregion Sør-Norge.

Han tror dette gjelder for en del reisende, på samme måte som de stanser en del innførsel av ulovlige dyr. Forskjellen er ofte at folk ikke vet at de ikke kan ta med seg visse plantetyper. De fleste som handler til sin egen hage, er kanskje heller ikke klar over hvor grensen går for hvor mange planter du har lov til å ta med.

— Dette er ikke et felt vi setter inn ekstra ressurser på, men stanser vi biler der de har med seg planter, og vi mistenker det kan medføre plantesykdommer, tar vi det inn, sier han.

- Nå som Mattilsynet blir med på kontrollene på ferga, blir det et høynet fokus i vår, sier Breilid.

Men hvor hyppige kontrollene blir, vil verken Breilid eller Mattilsynet ut med.

— Ingen kan føle seg trygg, sier Laland.

Dette kan du ta med deg:

Bildet til venstre viser en normal potetplante til venstre og en plante infisert av potetcystenematode (PCN) eller potetål til høre. Bildet til høyre viser hvite oppsvulmede hunner av hvit PCN på potetrøtter. Foto: Bioforsk

Tillatt innført av reisende til privat bruk uten krav om plantesunnhetssertifikat er:

  • 10 kg frukt bær og grønnsaker (ikke poteter)

  • 25 stk avskårne blomster

  • 5 potteplanter (planter for innendørs bruk) innkjøpt i et europeisk land

  • 3 kg blomsterløk og blomsterknoller

  • 50 porsjonspakninger av frø (ikke frø av planter som inneholder narkotiske stoffer, jf. forskrift om såvarer § 28.)