KLAPPER: Delegasjonen fra utkanten av Birkenes klappet da det ble klart at elevene fra Dale, Klepp og Setinsland får fortsette på skole i Vennesla. Foto: Hans Jacob Brekke
ENSTEMMIG: Ingen av kommunestyrepolitikerne reiste seg for å stemme på administrasjonens forslag. Dermed får utkant-elevene fortsette å gå på skole i Vennesla. Foto: Hans Jacob Brekke

BIRKENES: — Jeg er så ufattelig glad, sier Ellen Heggland.

Hun går sammen med en jublende gjeng fra grendene Klepp, Dale og Steinsland ut fra kommunestyremøtet i Birkenes. Politikerne har nettopp vedtatt at barna i utkanten av kommunen skal få fortsette å gå på skole i Vennesla.

— Det er helt utrolig at det ble enstemmig. Det ser ut til at alle har tatt til fornuft, sier Heggland.

Hun er mor til Martin (11), Janne (9) og Melissa (3). De to eldste var tirsdag kveld med på kommunestyremøtet, og er lykkelige over at de kan fortsette å gå på Samkom skole med vennene sine. Hvis elevene ble flyttet til Birkeland skole ville det medføre betydelig lengre skolevei.

— Jeg har kjempet for dette i sju år. Da begynte min eldste datter på førskolen. Nå er jeg sjeleglad, sier Nille Høyåsen. Hun har tre barn som i dag går på Samkom.

Sparetiltak

Administrasjonen i Birkenes hadde foreslått at alle elever i kommunen skulle ha skoleplass i egen kommune fra etter sommeren. Unntak skulle kun skje gjennom spesielle enkeltvedtak. Bakgrunnen for forslaget var å spare inn penger.

Etter kraftige protester fra beboerne langs grensa fikk ikke administrasjonens forslag en eneste stemme.

Alle representantene samlet seg om et forslag fra Kristelig Folkeparti, som gikk ut på at dagens skoleordning for elever fra Steinsland, Klepp og Dale videreføres.

— Vi har jo i kommunens målsetting at vi skal fremme trygghet og trivsel for våre innbyggere. Begrunnelsen for vårt forslag er disse barnas tilhørighet og en praksis som har vært fulgt i flere tiår, sa Anne Kristiansen (KrF) under debatten.

Flere talere kritiserte administrasjonen for å gjenoppta denne saken. Kun måneder etter at politikerne i desember vedtok en overgangsordning for Samkom-elevene.

Overrasket

KrF foreslo tidligere at administrasjonen skulle utrede muligheten for å gi fra seg utkantgrendene til Vennesla kommune. Dette mener Kristiansen fremdeles er riktig dersom saken ved en senere anledning skulle komme på politikernes bord.

Hun er imidlertid glad og overrasket over at hele kommunestyret stemte for å videreføre dagens ordning.

— Jeg tror nok beboerne ved grensa har vært flinke til å påvirke politikerne i denne saken, sier hun.

Også Frps Odd Gunnar Tveit, som selv bor på Steinsland, er lettet over vedtaket.

— Dette er den beste løsningen for alle oss som bor der ute, sier han.

— Nå kan vi senke skuldrene og gå en fin sommer i møte, uten å bekymre oss for skolestarten til høsten, sier Nille Høyåsen før utkantdelegasjonen forlater sentrum.