HER STOD ROCKETELTET: Området der Rocketeltet stod på Utøya. Janne Hovland hjalp to personer inne i dette teltet. Marte Smith mener Janne reddet livet hennes her. Foto: Scanpix

OSLO: Janne Hovland har tidligere beskrevet til Fædrelandsvennen hvordan hun stod rolig i tre minutter og studerte Anders Behring Breivik, tjue meter bak ham.

— Jeg tenkte: Jeg skal vite hvordan han ser ut, slik at jeg kan vitne mot ham, sa hun til Fædrelandsvennen.

Følg rettssaken torsdag direkte her.

Løp sammen

Ni måneder tilbake i tid. Janne Hovland er på sin andre AUF-sommerleir. Når de første skuddene høres, stormer hun ut av Storsalen sammen med flere andre.

Hun løper forbi flere døde og gjennom skogen. Kommer over en gutt som er skutt i begge beina og flere steder på kroppen. Hovland har gått helse og sosial på videregående skole, og vet at hun må forbinde guttens sår. Hun river av seg sitt eget tøy på overkroppen.

De hører at skuddene kommer nærmere, og får med seg den sårede gutten. De løper mot Skolestua på den andre siden av øya. Der stopper de på nytt. Ei jente, Marte Smith, er skutt i hodet.Hovland tar med seg de to sårede inn i et telt som kalles Rocketeltet. Så løper hun av gårde for å finne bandasjer. Tilbake i teltet prøver hun å stoppe blødningene til den jevngamle Nøtterøy-jenta. Hovland holder samtalen i gang for å holde henne våken.

Takker Janne for livet

I bloggen sin har Marte Smith beskrevet den dramatiske hendelsen med egne ord. Her takker hun også Janne Hovland for livet.

- Hun er hovedgrunnen til at jeg lever, skriver Smith.

Da Fædrelandsvennen møte Janne Hovland tidligere i vår spurte vi henne om hun ser på seg selv som en helt etter at hun hjalp to mennesker.

— Nei, det gjør jeg ikke. Jeg føler at alle som var på Utøyagjorde en god innsats, fordi de gjorde så godt de kunne. Jeg gjorde bare det defleste ville gjort hvis de hadde hatt kunnskaper og hadde sett andre mennesker somhadde det vondt, sa Janne Hovland.

Så Breivik på kort hold

I bloggen beskriver Smith hvordan hun så politiuniformsbuksene til Anders Behring Breivik gjennom inngangen til teltduken. Han gikk videre.

En liten stund etter dette våger Janne Hovland seg ut av teltet for å kikke etter ambulansefolk. Da ser hun selv gjerningsmannen. Med ryggen til, 20 meter foran henne, på sørspissen av øya, står han og speider ut over Tyrifjorden med geværet i hånden.

I rundt tre minutter observerer Janne Hovland gjerningmannen,så lister hun seg inn i teltet igjen. Dette skal hun når forklare seg om i retten.

Kontakt med Marte

I dag har hun jevnlig kontakt med Marte Smith.

— Vi snakker på telefon, Facebook og sender sms. Hun klarerseg fint, og er ei veldig fin jente, sier Janne Hovland.

Hun ser fram til rettssaken er ferdig.

— Jeg ser veldig fram til at det blir slutt og dommenfaller, slik at jeg kan begynne å leve litt mer normalt. Til høsten skal jegbegynne på påbygningsåret mitt på videregående, sier Janne Hovland.