KRISTIANSAND: — Jeg synes sykehusledelsen har håndtert denne saken veldig bra, sa Lars E. Hanssen, som med sin bakgrunn som direktør i Statens helsetilsyn, er håndplukket til styret som spesialist på pasientsikkerhet. Hans ord lyttes til.

Og han tok også for seg alt som er virvlet opp i forbindelse med tarmkreftsaken. Med følgende sitat: "If people can't communicate, the very last they can do is to shut up, karakteriserte han flere av de som har engasjert seg offentlig.

Medisinsk direktør Ole Tjomsland i Helse Sør-Øst var til stede, og sa som fagperson at tiltakene sykehuset har iverksatt i Arendal er gode og tilstrekkelige. Også den eksterne granskeren, Halvor Gude mente sykehuset har iverksatt gode tiltak.

Hanssen var ikke så bekymret for støyen rundt saken, som mange har vært og sa:

— Jeg er mer positiv enn dere, muligheten er der nå, og den håper jeg hele sykehuset griper.

Han pekte på at åpenhet rundt feilbehandling er nødvendig, selv om det er en belastning for sykehuset og de ansatte.

— Åpenhet om resultater er eneste vei videre. Det er sjokkerende å få slike tall på bordet, men det må være det normale, ansatte må være i stand til ikke å bli fortvilet når man får rede på at det er problemer påskehuset. Jeg vil gi skryt til direktøren for håndteringen av saken v når tallene kom fram.

Flere av styremedlemmene var enige med Hanssen i at sykehusledelsen har håndtert saken godt. Klinikksjef Geir Bøhler skrøt av alvoret de ansatte i Arendal har håndtert saken med, og hvilken samarbeidsvilje de har lagt for dagen.

— Jeg tror at det vi har lært i denne saken vil gi Sørlandet sykehus et fortrinn i forhold til andre sykehus i Norge. Det trøkket som har vært i denne saken, skal vi vende til noe positivt, sa Bøhler til styret.

Pasientombudene Guri Solberg (t.v.) fra Vest-Agder og Eli Gotteberg fra Aust-Agder var tilfreds med måten sykehusstyret og sykehusledelsen har håndtert tarmkreftsaken på. Foto: Tore André Baardsen

Pasientombudene fra både Vest-Agder og Aust-Agder, henholdsvis Guri Solberg og Eli Gotteberg, samt assisterende fylkeslege Geir Stangeland.— Dette var et konstruktivt og godt møte som fokuserte på det som er viktigst: pasientsikkerhet. Og jeg er enig i at sykehusledelsen i denne saken har gjort en bra jobb med en solid strategi de har fulgt fra starten av, sier Stangeland til Fædrelandsvennen etter møtet.

Pasientombudene er enige:

— Jeg synes sykehusledelsen har håndtert saken godt, og jeg synes styremøtet var konstruktivt. Jeg er på vegne av pasientene trygg på at operasjonene som fortsetter i Arendal ikke er farlige lenger, sier Eli Gotteberg.

— Det viktige i denne saken er at fagmiljøene fortsetter å holde fokus på at dette gjelder pasienter, sier Solberg.