AUDNEDAL: – Det gjorde et sterkt inntrykk på Ruth Lawrence at så mange mennesker deltok og at historien om flyet som styrtet i Konsmo engasjerer så mange, nesten 70 år etter, forteller Liv Birkeland i Audnedal historielag.

FØLELSESLADD: Ruth Lawrence under markeringen i flerbrukshallen i Konsmo fredag kveld. Foran seg har hun en modell av flyet faren førte og som styrtet. Foto: Liv Birkeland

I november 1943 styrtet et amerikansk bombefly på heia over Konsmo. Alle de ti om bord overlevde. Fire av dem ble gjemt unna av lokalbefolkningen, men alle ble etter hvert tatt. Ni av lokalbefolkningen ble også arrestert for å ha skjult amerikanerne og sendt til Grini.Men både amerikanere og nordmenn overlevde krigen.

Skjulte amerikanerne

Datteren til piloten, Ruth Lawrence, har vært i Audnedal i helga sammen med sin mann Joseph. Fredag besøkte de Olga Hestad (82) som både så flyet styrte og var med på å skjule amerikanerne. Hun fortalte alt hun husket, blant annet hvordan hun villedet tyskerne slik at de ikke fant amerikanerne som skjulte seg i ei koie.

Fredag kveld var det så en markering i flerbrukshallen på Konsmo om det som skjedde. Lørdag var det markering der flyet styrtet. Blant annet var Tore Høy til stede, barnebarn av Christian Høy. Christian Høy bodde i Åsan under krigen og så flyet styrte 250 meter unna.

Tore står på trappa til huset i Åsan og viste fram kartet som bestefaren brukte til å forklare en av besetningen hvor han var i forhold til Sverige. Amerikaneren valgte deretter å overgi seg til tyskerne, blant annet for å unngå at norske liv ble satt i fare.

Flyentusiast

Morsomt var det også at flyentusiast Terje Dønnestad fra Søgne kom. Han hadde en imponerende kunnskap om fly, og var med på å bestemme hva de ulike delene fra flyvraket kunne stamme fra.

– Ruth og hennes mann hadde ei flott helg, det kan jeg si. Nå har de reist sørover i Europa på ferie, forteller Birkeland.