Sportssjefen i friidrettsforbundet, Ronny Nilsen, fikk en forklaring fra Ndure etter at han var kommet tilbake til deltakerlandsbyen.

— Jays oppdaget ikke den borterste løperen (Phiri) og da var det for sent å gjøre noe i løpet, var forklaringen idrettssjef Ronny Nilsen brakte videre til friidrett.no.

Det var den amerikanske favoritten Tyson Gay som vant Ndures heat med 10,08 i lett motvind. Richard Thompson løp inn til 10,14 og sikret klart avansement og annenplass, mens zambieren Gerald Phiri snek seg inn til 10,16 i en av de ytterste banene.

Ndure lå an til klar tredjeplass til 50-60 meter var passert, men så begynte han å roe ned tempoet. Han stoppet nærmest helt opp de siste 15 meterne, og da røk muligheten til å løpe semifinalen søndag.

— Jeg ville ikke bruke mer krefter enn høyst nødvendig, var Ndures forklaring like etter at han var gått i mål. Han ville ikke innrømme noen tabbe for de norske pressefolkene, men på tomannshånd med sportssjef Nilsen noe senere på dagen, kom altså forklaringen. (©NTB)