KRISTIANSAND: Det er rundt ti flere enn i fjor fra denne skolen.

– Jeg kjenner at jeg gruegleder meg nå rett før jeg skal dra. Det jeg er mest spent på er første møte med vertsfamilien, sier Markus Moen.

Han sitter i stua hjemme i Vågsbygd. Det er bare timer til han setter seg på flyet som bringer han over til statene, først New York og deretter West Virginia.

– Jeg skal først på Camp med andre utvekslingselever i New York. Det blir bra, for da blir kanskje ikke overgangen like brå. Så flytter jeg til Kingwood, en liten bygd med rundt 2000 innbyggere, sier 17-åringen.

Bekymret for kostholdet

Han gleder seg veldig til å dyrke fotballhobbyen videre på et lag i bygda.

– Vertsfaren min er assistenttrener på laget jeg skal spille på. Dessuten spiller vertsbroren min også på laget. Han er to år yngre enn meg. Jeg tror at familien jeg skal bo oss har ganske like interesser som meg, og det er viktig, sier han.

Kristiansandsgutten er litt bekymret for kostholdet det kommende året.

– Det er jo mye fett og sukker i maten der borte. Dessuten kan brødet holde seg i en måned. Da er det nok fullstappet med kunstige stoffer. Men jeg har hørt at det ikke er en eneste fast food-restaurant i bygda der. Og jeg trener jo fotball. Det hjelper litt, sier han.

Faglige fordeler og ulemper

På Katedralskolen Gimle skal 36 elever være utvekslingsstudenter i utlandet. Det er en økning på rundt ti elever fra i fjor.

– Vanligvis pleier antall utvekslingsstudenter å ligge på mellom 25 og 30. Så det er noen flere, sier Gunnar Bech, assisterende rektor på Katedralskolen Gimle.

Bech mener en stor fordel med et år i utlandet er at man lærer et annet språk.

– USA er definitivt det mest populære stedet å reise. At man for eksempel blir god i engelsk ser jeg som en faglig fordel. Men ulempen er at man kanskje får seg en smell i visse andre fag når man kommer tilbake i tredje klasse, sier han.

– Må tilpasse seg

Han tror også et slikt år bidrar til å gjøre en mer selvstendig.

Spent: Om bare noen timer skal Markus Moen reise som utvekslingselev til USA. Han kjenner at han er litt spent. Mamma Marianne Moen forteller at hun kommer til å savne sønnen. – Til og med rotet og fotballknottene i huset kommer jeg til å savne, sier hun. Foto: Jon Anders Skau

– Du må tilpasse deg en ny familie, kultur og et nytt skolesystem. Det kan være utfordrende, sier Bech.Moen kommer til å savne både venner og familie dette året.

– Det kommer jeg til å gjøre. Og jeg kommer til å savne Kristiansand. Når det gjelder mat, tror jeg at jeg kommer til å lengte litt etter noe så hverdagslig som brødskive med brunost, forteller han.

Ikke mentalt forberedt

Mor Marianne Moen kjenner det blir tomt og rart å sende sønnen av gårde et helt år.

– Jeg kjenner jeg ikke er helt mentalt forberedt på dette. Tiden har gått så fort, og nå skal han dra. Men jeg tror det blir et veldig lærerikt år, så vi gleder oss på Markus' vegne. Vi kan jo holde kontakten gjennom Skype og Facebook, sier hun.

Pappa Teddy Moen tror også sønnens utvekslingsår vil bli spennende og lærerikt.

– Jeg er ikke bekymret for Markus. Han er jo 17 og et halvt, og har reist en del tidligere. Vi har hørt fra andre at dette året har vært et av de viktigste årene i deres liv.

Elevene velger selv hvilken organisasjon de vil reise via. Moen skal reise med organisasjonen Aspect. Organisasjonen EF har opplevd at rundt ti flere elever fra Kristiansand vil på utveksling siden i fjor.– Vi opplever en økning i hele landet, også i Kristiansand. Vanligst er det å reise til USA. Godt over 50 prosent søker seg hit, sier Kaja Bergerud i EF.

Hun tror den største utfordringen for norske ungdommer er kulturforskjellene mellom USA og Norge.

– Norske ungdommer blir kalt forhandlingsungdommen. De er vant til å kunne kverulere med foreldrene. I USA er som oftest et nei et nei. Dette er vanskelig for noen å godta, og da kan det bli litt dårlig stemning. Så det handler mye om å tilpasse seg, sier Bergerud.

Pakker i siste liten

Til tross for at Markus må dra hjemmefra klokka fire om morgenen, har han nesten ikke begynt å pakke.

– Jeg tar pakkingen litt som det kommer. Hvis jeg glemmer noe, kan jeg jo alltids kjøpe det i New York, sier han.

Moen går vanligvis på Kvadraturen skolesenter og forteller at før sommeren hadde rundt åtte andre elever fra skolen også planer om å bli utvekslingsstudenter dette året.