Her registreres nok et hummerbeslag. Fangst av hummer i fredningstiden kan gi 8000 kroner i bot. Foto: Havforskningsinstituttet, Flødevigen

— Det er et høyt antall, det er veldig sjeldent vi kommer borti så mange tilfeller av hummer som er blitt fisket før sesongen begynner. Jeg kan faktisk ikke huske at vi har vært borti noe lignende tidligere, sier Torvild Selås, miljøkoordinator i Agder politidistrikt.

Flest brudd i Søgne

I forkant av hummersesongens start 1. oktober, gjennomførte politiet og flere andre etater en aksjon for å avdekke ulovlig hummerfiske.

Fiskeridirektoratet, Skjærgårdstjenesten og Statens Naturoppsyn og syv båter var involvert i fiskeri-kontrollen.

Her registreres nok et hummerbeslag. Fangst av hummer i fredningstiden kan gi 8000 kroner i bot. Foto: Havforskningsinstituttet, Flødevigen

Resultatet ble 32 anmeldelser og 60 beslag av ulovlig hummer og fiskeredskaper. Flest brudd på reglene ble gjort i Søgne. Der ble det utført 27 beslag av ulovlige teiner og ruser. 18 av disse var ikke ordentlig merket med navn og adresse. Totalt er 10 straffesaker opprettet på forholdene.

Siktet for ulovlig fiske av 21 hummer

Den mest alvorlige saken ble avdekket i Farsund. En person er siktet for å ha fisket totalt 21 hummer med ni ruser, i forkant av sesongstart for hummerfisket.

— Videre etterforskning vil vise hva straffen på denne saken blir. Det er tidligere gitt betinget fengselsstraff for ulovlig hummerfiske på Sørlandet, opplyser Selås.

I Grimstad har en person muntlig erkjent oppbevaring av tre hummer i en sanketeine før fisket startet. I flere kommuner var det lagt ut agn i teiner på hummerplasser. Det er også tatt beslag i ruser som ikke er lovlig å bruke.

Straff for ulovlig hummerfiske

De aller fleste sakene ender opp med forelegg og bøter.

  • Umerkede teiner kan gi 6000 kr i forelegg.

  • Fangst av en hummer i fredningstiden kan gi 8000 kr.

  • Har hummeren utvendig rogn, kan forelegget bli på 12 000 kr.

  • Ved gjentatt overtredelse kan boten bli vesentlig høyere.

  • Det kan også nedlegges påstand om inndragning av redskap, en del av båtens verdi og

rettighetstap, retten til å være fisker (for yrkesfiskere).