Hr. Direktør holder ulike arrangementer, og av og til er det også konsert. Her spiller Erlend Ropstad under en konsert i fjor. Foto: Sondre Steen Holvik
Hr. Direktør holder ulike arrangementer, og av og til er det også konsert. Her spiller Erlend Ropstad under en konsert i fjor. Foto: Sondre Steen Holvik
Hr. Direktør holder ulike arrangementer, og av og til er det også konsert. Her spiller Erlend Ropstad under en konsert i fjor. Foto: Sondre Steen Holvik

VENNESLA: Resultatene har nå kommet kommuneoverlegen i hende. Tallene viser at minst 18 beboere opplever plager som følger av støy.

— Jeg visste at flere var plaget, og det er nyttig å få det tallfestet. Dette viser at mange sliter med støy nattestid, sier Per Kjetil Dalane til Fædrelandsvennen.

Undersøkelse

Dalane sendte ut spørreskjemaene til de 19 leilighetene i butikkhuset, der de fleste har to beboere.

Av de 23 respondentene angir 18 at de plages i varierende grad av støy fra Hr. Direktør. Ti av disse svarer at de plages jevnlig, altså flere ganger i måneden.

På spørsmål om hva støyplagene etter kl 23 gjør med deg, oppsummeres svarene slik:

• 10 oppga til dels alvorlige søvnproblemer på grunn av støyen.

• Fem måtte lukke vinduer og dører.

• Tre oppga at egen veranda ikke kunne brukes slik de ønsket.

• Tre opplevde irritasjon.

• To oppga during i vegger og klirring i glass.

• En oppga redusert livskvalitet.

— Dersom vi hadde gjentatt undersøkelsen med de forskjellige, oppgitte svarene som svaralternativer, ville trolig flere ha krysset av for flere av disse. Svarene over må derfor oppfattes som minimumstall. Vi mangler svar fra anslagsvis 10–15 beboere og vet derfor ikke om og eventuelt hvordan de plages, skriver han.

Støykonflikt

Konflikten mellom Hr. Direktør og naboene om støynivået har pågått i lang tid. Før nyttår påla Per Kjetil Dalane stengning av verandaen i andre etasje ved utestedet fra kl 23.00, slik at gjestene må ned i gågata hvis de vil ut.

Hr. Direktør kan heller ikke holde flere enn seks arrangementer i året som genererer støy. Ved så få arrangementer gjelder regel om 55 desibel, men holdes flere arrangementer senkes tillatte grenseverdi til 27 desibel, ifølge Helsedirektoratet.

Pubeierne, Sondre og Bjarte Bjellås, har vært tydelige på at et slikt regime vil bety kroken på døra for Venneslas eneste pub. De har valgt ikke å følge de støyreduserende tiltakene de ble pålagt, og saken venter nå politisk behandling i levekårsutvalget i mars. Eierne har sendt klaget på vedtaket om seks arrangementer i året, og rådmannen jobber med å lage en innstilling til politikerne.

De to mener kommuneoverlegen bør kaste et blikk på nabokommunen i sør.

— Et støykrav på 27 desibel ville vært totalt urealistisk i vår nabokommune Kristiansand. Der har også de som har ansvaret for lignende saker pekt på at beboere som bor i Markens og andre travle gater i Kristiansand må tåle mer støy enn andre. Vi mener det blir feil om næringsdrivende i en nabokommune skal ha helt andre vilkår for sin drift enn oss, skriver de to i klagen på vedtaket fra kommuneoverlege Per Kjetil Dalane.

Videre skriver de at påleggene vil ta knekken på utestedet.

— Konsekvensen vil være at 12 ansatte mister jobben og en næring som omsetter for over fire millioner kroner forsvinner fra Vennesla kommune. Dette er på ingen måte noen skremselspropaganda, men den reelle konsekvensen som disse påleggene medfører .

Ønsker aktivitet

Rådmann Svein Skisland vil imidlertid ikke si noe om det arbeidet nå.

— Nå holder vi på med saksforberedelsen, og vi skal konkludere når dette skal ut til politisk behandling. Først må vi undersøke saken, sier han.

— Hva tenker du om at 18 beboere opplever plager?

— Jeg har ikke sett denne undersøkelsen, og vil ikke kommentere den ennå.

— Generelt kan jeg si at vi ønsker mest mulig aktivitet i sentrum, samtidig som det er en balansegang mot beboerne der, sier han.

Som en løsning på problemene, foreslår 13 beboere å stenge verandaen fra klokka 23, mens andre forslag går på bedre støyisolering, lavere volum på musikken, færre arrangementer, eller at gårdeier må dokumentere at forskriftskrav mellom Hr. direktør og boligene er oppfylt.