Ida Bergstad Gullestad og moren Wenche Gullestad fra Evje og Hornnes er på ferie i Israel og opplever rakettene som skytes fra Gaza på nært hold.

— Når alarmen går, går vi ned i bomberom og hvis det ikke fungerer stiller vi oss i en trappenedgang, forteller Ida Bergstad Gullestad

Søker ly på toaletter

De er på et hotell i Tel Aviv hvor de føler seg trygge, men litt mer dramatisk var det da de var i Ashdod nærmere Gazastripen før helgen.

— Vi satt og spiste på busstasjonen. Plutselig begynte alle å løpe rundt oss og vi måtte bare gå fra maten og følge folkemengden. Det var litt skummelt ettersom vi ikke visste hvor vi skulle gjemme oss, men så fant vi en korridor med murvegg, forteller Ida.

De har lært at de skal lete etter et sted med murvegg og skygge hvis de ikke har tilgang på et bomberom. De har også funnet ut at det på offentlige toalett er tryggest å gjemme seg, ettersom de ofte ligger midt i bygninger.

Kan bare bruke sekunder

Tiden er knapp når alarmen går. Ofte må de løpe de for å finne et gjemmested.

— I Sderot er de veldig vant til at alarmen går. Der har alle busstoppene bomberom, ettersom de kun har 15 sekunder på å gjemme seg.

I Ashdod har man imidlertid 45 sekunder, og i Jerusalem tre minutter på å finne et bomberom når alarmen går om at raketter er fyrt av fra Gaza.

Da de var i Jerusalem gikk alarmen natt til onsdag. Det er uvanlig ettersom rakettene fra Gaza har en rekkevidde på opptil 75 kilometer og Jerusalem ligger akkurat på grensen. Den samme dagen gikk alarmen tolv ganger i Ashdod, som er mye nærmere Gazastripen.

— Man må gjemme seg i rundt ti minutter hver gang alarmen går. Når man så hører et dunk er det Israels forsvarsvåpen, Iron Dom, en voldsom teknologi som skyter mot raketten og pulveriserer raketten i lufta, forteller Wenche.

— Det hindrer rakettene i å slå ned og skade folk, men i Ashdod var den en som ble skadet fordi en metallbit fra raketten traff han, legger Ida til.

- Folk er ikke redde

Ida og Wenche har vært i Israel siden 5. juli, for å besøke noen norske venner som jobber i sjømannskirken i Ashdod.

— Det var litt skummelt da vi skulle reise ettersom tre israelske ungdommer ble drept rett før avreisen vår. Vi tok da en ny vurdering, men tenkte at vi kunne ta en båt til Kypros hvis det gikk galt, forteller Ida.

Det er første gang de er i Israel, og var forberedt på at konflikten kunne eskalere. De er likevel overrasket over hvor normalt innbyggerne lever. De forteller at de har snakket med både taxisjåfører og frisører som sier at det ikke er noe problem at rakettene skytes over hodene deres.

— Det ser ikke ut til at folk er redde, sier Ida.

Wenche er enig. Hun forteller at flere i sjømannskirken var ute med barna sine på dagene, og selv startet de ferien på stranda.

— Det er veldig lærerikt å se hvordan folk her tenker i en slik situasjon. Noen er veldig opptatt av at Gud beskytter dem og andre fokuserer på militærets beskyttelse, forteller hun.

Mandag drar de hjem til Norge med stopp innom Jerusalem på veien. De kunne godt tenke seg å reise tilbake en dag.

— Men kanskje en annen gang når det er litt roligere, sier Ida.

Reiseråd

Dette er UDs offisielle reiseråd for Israel: «Utenriksdepartementet fraråder alle ikke nødvendige reiser til grenseområdet (40 km) mot Gaza i det sørlige Israel.»

UD oppfordrer reisende til Palestina og Israel om å registrere seg påReiseregistrering.no. Dette vil gjøre det enklere for norske myndigheter å få kontakt med nordmenn i området i en eventuell krisesituasjon.

Den norske ambassaden i Israel anbefaler reisende i Israel og Palestina om å utvise særlig grad av forsiktighet.

— Det har den siste tiden vært en økning i det generelle spenningsnivået i enkelte bydeler i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. Demonstrasjoner og voldelige sammenstøt kan bryte ut uten forvarsel. Reisende bør i slike situasjoner forlate stedet umiddelbart, skriver ambassaden på sine hjemmesider.

De oppfordrer reisende til å følge med i det lokale nyhetsbildet og forholde seg til eventuelle råd som gis av lokale myndigheter.