Den narkosiktede kvinnens sønn dro lørdag til Ecuador for å besøke den fengslede bestemoren. Foto: Thomas Hegna

— Tirsdag fra klokken ni skal hun forklare seg for en dommer om hva som skjedde før hun ble arrestert på flyplassen. Lite mer enn det skjer tirsdag; hun er i alle tilfeller varetektsfengslet for 30 dager etter at hun ble arrestert 28. februar, sier Valentina Ameira.

Ameira arbeider ved det advokatkontoret i Quito, Ecuador, som også huser det norske generalkonsulatet. Det er generalkonsul Marcelo Almeida Zuniga selv som har henvist Fædrelandsvennen til henne.

— Jeg kjenner ikke detaljene i saken. Dere må snakke med Valentina Ameira, sier han.

Medarbeideren forteller så at kvinnen fra Lindesnes-regionen har en tidkrevende, juridisk prosess foran seg. Når de 30 dagene har gått, skal påtalemyndigheten i Quito legge fram sine beviser i saken om antatt narkotikasmugling. Hvor veien går videre, er foreløpig litt uklart.

Ny advokat

Det har ikke lyktes Fædrelandsvennen å oppnå kontakt med kvinnens nye, offentlig oppnevnte forsvarer. Den første forsvarerens jobb var ferdig da den innledende fasen i rettsprosessen var over.

Det var 28. februar at kvinnen ble tatt med nærmere tre kilo kokain på flyplassen i Quito. Søndag morgen satte kvinnens 26-årige sønn seg på flyet for å besøke moren i fengselet i Ecuadors hovedstad. Fædrelandsvennen møtte han på Kjevik, der han fortalte at moren hadde sagt at hun var blitt lurt.

Ifølge sønnen kom det som et sjokk på familien da de 8. mars fikk en telefon fra Utenriksdepartementet med beskjed om at moren var blitt pågrepet og fengslet. Ifølge sønnen visste ikke en gang familien at hun var i utlandet.

Besøkte henne

Mandag besøkte sønnen og kvinnens eldre søster den narkosiktede kvinnen i fengselet, og skal da ha oppfattet at hun etter forholdene hadde det greit.

Sønnen hadde blant annet med seg bilder av familien som han ønsket å overlevere henne i fengselet. Han frykter at moren kan bli sittende lenge i fengsel.

Kvinnens norske advokat, Nils Grønås, fikk mandag kveld oversendt en mengde dokumenter i saken. Han sa da til Fædrelandsvennen at han trengte å bruke kvelden på å studere disse, og måtte komme tilbake med ytterligere kommentarer senere.

Dersom sørlandskvinnen i 50-årene skulle bli funnet skyldig risikerer hun mellom 8 og 16 års fengsel.