KRISTIANSAND: — Det er dramatisk å omdisponere så mye matjord. Det har vi tenkt å stoppe når saken kommer til bystyret 11. mai, fastslår gruppeleder Marte Rostvåg Ulltveit-Moe fra Miljøpartiet De Grønne.

Sammen med et dusin grønne aksjonister grep hun fredag til spaden og plantet ut fem epletrær i protest.

Styret for Sørlandet sykehus vedtok i fjor at det skal være tre sykehus på Agder, men at hovedsykehuset skal ligge i Kristiansand.

- Utviklet over mange tusen år

Når sykehusområdet på sikt skal utvides fra 90.000 til 300.000 kvadratmeter, rammer det 60 mål god landbruksjord. Aksjonistene mener halvparten kan reddes, med små grep.

Ole Magne Omdal (Sp) var med å bære og plante ut fem epletrær for å stanse en mindre del av de gigantiske planene for helsebydelen på Eg. Foto: Vegard Damsgaard

At jorda, som i dag brukes til gressproduksjon, skal flyttes til annet sted virker ikke formildende.

Det er så mye lettere å flytte et bygg som ikke er påbegynt, enn god jord med komplisert struktur.

— Det er ikke så enkelt som at man kan vedta å flytte jorda. Dette er jord som er utviklet over mange tusen år, det er jo en fabrikk som ligger her! Vi må ha respekt for matjorda der den er, og ikke gi oss. For våre barn og barnebarn skal vi stå på, lød appellen fra bystyrerepresentant Ole Magne Omdal (Sp).

De mener matjorda i området øst for alleen i Andreas Kjærs vei, ned mot Egsveien ved Otra, bør bevares. Opptil 30 dekar dyrket mark kan dermed reddes.

— Det er så mye lettere å flytte et bygg som ikke er påbegynt, enn god jord med komplisert struktur. Det er heller ikke så lett å finne et ledig areal som kan kles med så mye jord, fremholder Tor Erik Leland, leder for Vest-Agder bondelag.

De viser til at Stortinget så sent som før jul skjerpet inn jordvernet, og mener kommunen ikke kan fare så lettvint fram i en viktig prinsippsak.

Marte Rostvåg Ulltveit-Moe (MDG) holder appell for meningsfeller mens hun skuer ut over Egsjordene, øst for alleen. Foto: Vegard Damsgaard

Området, som kalles Gryda, er dessuten et viktig ake— og lekeområde for barn og unge på Eg.

- Avgjørende brikke i helsebydelen

De to aktuelle delområdene utgjør til sammen 11.000 kvadratmeter bebyggelse for offentlige eller private helsetjenester, eller forskning.

— Det er riktig at det går dyrket mark til spille, det er et valg bystyret må ta. Vi har anbefalt at det kan bebygges, fordi vi mener helsebydelen er mer tungtveiende enn landsbruksinteressene, forklarer planleder Eirik Martens Svensen i kommunen.

Han sier de to bygningene ikke er en del av sykehusets utvidelse, men en «avgjørende brikke» for hensikten bak bydelen; nemlig samlokalisering av offentlige og private helsetjenester.

Den fremtidige helsebydelen på Eg, med ny bro over Otra, nye sykehusbygg, pasienthotell, forskningsbygg og en samling av både private og offentlige helserelaterte virksomheter. Foto: Juul og Frost Arkitekter

Planlederen bedyrer at det er 10,4 mål dyrket mark som er berørt, ikke 30. Han sier mye av Gryda er bevart, og at akebakken skal reetableres ved siden av. Det grønne beltet rundt planområdet bevares, og da saken var oppe i by— og miljøutvalget forrige uke mente flertallet det er tilstrekkelig.

— Vi frykter det ikke blir mulig å drive jorda rundt, fordi en helseaktør ikke vil ha en traktor inntil husveggen, sier Marte Rostvåg Ulltveit-Moe.

Fredagens aksjon falt sammen med den internasjonale Earth Day, der målet er å plante 7,8 milliarder trær de neste fem årene.