AGDER: — Det har vært en god start med mer fisk i elva enn det har vært de siste årene, sier Jostein Mosby til Fædrelandsvennen.

Han er leder av Otra Laksefiskelag, og gleder seg når han ser på fangststatistikken. Så langt er det tatt over 150 laks i Otra, og totalvekta ligger på nesten 750 kilo.

— Det store innrykket av laks kommer alltid i juli, så dette er gøy. Selv pleier jeg aldri få laks tidlig i sesongen, men i år fikk jeg en på 4,2 den første dagen, forteller Mosby.

Nina Jeppestøl fra Kvarstein fikk denne laksen på 8,4 kilo i Otra denne uka. Starten på årets laksefiske har vært mye bedre enn tidligere år. Foto: Siw Langevoll

Den aller største laksen som er tatt så langt i år veide 12,5 kilo og ble tatt i Mandalselva.

— Veldig mye bedre

I Mandalselva er det tatt over 200 laks de første tre ukene av laksefisket. Sekretær Karl Gjermund Damli i Mandalselva elveeigarlag er strålende fornøyd.

- Sammenliknet med de to foregående årene har det vært en veldig mye bedre start på fisket, sier han.

Totalt for alle elvene på Sørlandet er det tatt 500 laks med ei totalvekt på 2,3 tonn. Det gir ei snittvekt på solide 4,63 kilo.

— Det har vært en god start generelt for alle elvene på Sørlandet. Tatt i betraktning at de aller største laksene ofte går opp i elvene nå i slutten av juni, ser dette lovende ut, sier Damli.

MER:

Etterlengtet regn

Laksefiskerne er trolig de eneste som gleder seg over regnværet som har preget Sørlandet de siste dagene.

— Nå som det regner øker vannstanden i elvene, og da går det også mer laks opp i elva. Nå ser vi at det er mye laks på vei opp, forteller Damli.

Selv har han fått fire laks så langt i år - to i Mandalselva og to i Otra. Den største veide fem kilo.

Mandalselva har desidert lengst lakseførende strekning, og har pleid å være den elva det blir tatt mest laks i på Sørlandet. I fjor ble det tatt 8,3 tonn i Mandalselva, mot 4,7 tonn i Otra,.2,2 tonn i Audna, 1,7 tonn i Tovdalselva og 1,5 tonn i Lygna.

Bra fiske i sjøen

Fiskehandler Reidar Fredriksen hos Reinhardtsen på Fiskebrygga i Kristiansand forteller at nå har den første villaksen fra sjøen ankommet salgsdiskene deres.

Fiskehandler Reidar Fredriksen hos Reinhardtsen har nettopp fått inn de første villaksene fra sjøen for salg. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Dette er årets første. I går kveld kom en kar og leverte 40 kilo, mens en annen leverer 40 kilo i dag. I tillegg har en fisker på Hidra fått 100 kilo som vi også får inn, sier Fredriksen.Villaksen koster nesten 300 kroner per kilo, men det skremmer ikke bort sørlendingene.

— Det er veldig mange som synes det er moro når den første villaksen kommer, og det er jo veldig godt, sier han.

MER:

MER:

Fangst så langt i år:

Mandalselva: 201 laks med totalvekt på 920,9 kilo

Otra: 152 laks med totalvekt på 745,5 kilo.

Tovdalselva: 77 laks med totalvekt på 357,1 kilo

Audna: 42 laks med totalvekt på 164,3 kilo

Lygna: 19 laks med totalvekt på 80,6 kilo

Kvina: 9 laks med totalvekt på 47,1 kilo

Totalt: 500 laks med totalvekt på 2315,5 kilo

*I Nidelva og Søgne— og Songdalselva er det foreløpig ikke tatt laks i 2016.