— Det er første gang vi har hørt at det er gått så ille med flere som har fått stoff fra samme parti, sier førstebetjent Terje Erklev ved Søgne og Songdalen lensmannskontor.

Gjennom sine kilder er politiet i Søgne og Songdalen blitt kjent med at tre menn i 18-årsalderen nylig havnet på legevakten og deretter akuttmottaket ved Sørlandet sykehus i Kristiansand etter bruk av syntetisk narkotika.

De tre, ukjente for politiet fra tidligere, kom til sykehuset med rask puls og uregelmessig hjerterytme. Historien ble kjent etter at den ble delt på Facebook-siden til nettverket Foreldre i Søgne.

— Det er viktig å få denne historien ut, det viser hvor farlig stoffet er, sier Håvard Berge, koordinator for hasjavvenning i Kristiansand.

- Ikke vær naive

Nylig ble det kjent at flere unge på Sørlandet er blitt psykotiske etter hasjrøyking. Bruken av syntetisk narkotika regnes som svært risikofylt. Stoffet er opp mot hundre ganger sterkere enn vanlig cannabis, og vanskelig å dosere.

— Det jeg hører fra ungdom som har prøvd syntetisk narkotika, er at de får en rus så kraftig at de blir redde og tror de skal dø. Vi kjenner da også til at unge, friske mennesker har fått hjerteinfarkt, og dødsfall forekommer etter bruk av syntetisk narkotika, sier Berge.

En vanlig måte å få i seg syntetisk narkotika på, er å røyke det utblandete stoffet i rullings. Terje Erklev, Linda Erlandsen og Anette Skeime oppfordrer foreldre til å komme til dem hvis de oppdager noe mistenkelig eller har spørsmål. – I slike tilfeller kan vi ta en bekymringssamtale med de unge, uten at det hefter ved dem for fremtiden, understreker de. Foto: Torstein Øen

Terje Erklev og Linda Erlandsen, som utgjør forebyggende avdeling ved lensmannskontoret, sier foreldre må følge nøye med og være oppdaterte.

Foreldre må ikke være for naive og godtroende om barna sine.

— Dermed er de forberedte hvis de oppdager bruk, eller endret adferd, hos ungdommen. Søk kunnskap, vis til skadevirkningene og kom med motargumenter, sier Erklev.

— Noen foreldre er redde for at det kommer på podens rulleblad hvis de oppdager noe som gir grunn til bekymring, og varsler oss. Vi anmelder dem ikke, vi tar en bekymringssamtale med ungdommen. Det er mye lettere å gi hjelp i en tidlig fase enn å la misbruket utvikle seg, fremholder Erlandsen.

— Foreldre må ikke være for naive og godtroende om barna sine, og la seg manipulere av det de sier. De må undersøke på egenhånd, sier Anette Skeime, ungdomskontakt (SLT-koordinator) i Søgne.

Billig og lett tilgjengelig

Vi møter henne sammen med Terje Erklev og Linda Erlandsen på UiA, hvor de går på studiet Cannabismisbruk - forebygging og behandling.

Utbredelsen av syntetisk narkotika er begrenset sammenlignet med vanlig hasj, men nøyaktige tall er vanskelige å finne.

Bruken er vanskeligere å oppdage, siden syntetisk er luktfritt og ikke lar seg spore av en urinprøve. Det er billig og lett tilgjengelig på nett. Rusen er heftig, men går fort over.

Denne posen med syntetisk narkotika ble bestilt av en 25 år gammel kristiansander via internett, og beslaglagt av politiet på en skole i Kristiansand for en tid tilbake. Nylig havnet tre unge menn fra Søgne på sykehuset etter inntak av syntetisk narkotika. Foto: Arkivfoto

En vanlig måte å få det i seg på, er å røyke det utblandete stoffet som en rullings.Den rusgivende effekten i hasj kommer fra virkestoffet THC. Naturlig dyrket hasj inneholder også stoffet CBD, som virker beskyttende mot uønskede virkninger som psykoser, angst og avhengighet.

I syntetisk narkotika finnes ikke det angst— og psykosedempende stoffet CBD i det hele tatt.

— De etablerte brukerne synes det er skummelt, og skygger unna. Med syntetisk narkotika vet man aldri hva man får i seg. En gang kan det være uten effekt, neste gang er det full styrke. I verste fall tar de overdose første gang de prøver det, sier Linda Erlandsen.

Tror mørketallene er høye

Leder Geir Tveit i Norsk Narkotikapolitiforening Agder sier de vet lite om antallet brukere av syntetisk narkotika.

— Vi vet rett og slett ikke nok om hvor utbredt bruken er. Men jeg frykter at mørketallene er store, sier Tveit, polititjenestemann ved Søgne og Songdalen lensmannskontor.

Med syntetisk narkotika vet man aldri hva man får i seg.

Han er særlig bekymret for bruk av syntetisk narkotika blant de yngste.

— De tenker at dette er noe de kan bruke «i trygghet», det vil si uten å bli oppdaget.

- Hva bør foreldre se etter?

— Endringer i væremåte og vaner. Skifte av gjeng, sløvhet, aggresjon, mye søvn. Foreldre må være tilstede og ta tak i barnas hverdag, de må bry seg. Det er det som er kjernen, framholder Geir Tveit.