Når Steinar Ege spiller semifianale i Champions League lørdag, er det 26 år siden han meldte overgang fra Greipstad til KIF. Foto: Arild Jakobsen
Steinar Ege hylles av sine lagkamerater etter seieren 32-11 mot Aserbajdsjan i hans landslagsdebut i mars 1995. Foto: Arild Jakobsen
Steinar Ege ble kåret til VMs beste målvakt i 2005. Her jubler han for en redning i seieren mot Sverige. Foto: Sigurds n, Bj rn
Steinar Ege fikk med seg flere titler i dansk håndball. Her jubler han for seier i den danske DM-finalen, som ble spilt i Danmarks nasjonalarena, Parken. Foto: Sabroe, Liselotte

— Muligheten for å vinne Champions League er eneste grunnen til at jeg har takket ja til dette. Jeg har fått flere forespørsler om å forlenge karrieren, men det har aldri vært aktuelt før dette, sier Ege.

Når Steinar Ege spiller semifianale i Champions League lørdag, er det 26 år siden han meldte overgang fra Greipstad til KIF. Foto: Arild Jakobsen

Fædrelandsvennen møter den nybakte Kiel-spilleren på spillerhotellet i Køln dagen før Final Four-sluttspillet i Champions League. Snart tre år etter at songdølen egentlig la håndballkarrieren på hylla, er han tilbake i manesjen og skal kjempe om det aller gjeveste klubbtrofeet i håndballverden.

— Trodde det var umulig

Skader i Kiels målvakttrio tidligere i vår fikk den tyske storklubben til å kontakte sin tidligere supermålvakt.

— Jeg trodde dette var umulig, det var derfor jeg tvilte på at det var en god idé. Men da jeg gikk på trening, og så at det ikke var så galt, og jeg fikk vekk en kilo eller to av overskkuddsfettet, så jeg at det ikke var så galt likevel.

Songdølen har oppnådd enormt mye på håndballbanen. Landslagsdebuten kom i et fullsatt Gimlehallen mot Aserbajdsjan i mars 1995. Først i desember 2011 takket han nei til landslaget etter rekordmange 262 kamper med flagget på brystet. Et av høydepunktene var VM i 2005 da han ble kåret til mesterskapets beste målvakt.

Steinar Ege hylles av sine lagkamerater etter seieren 32-11 mot Aserbajdsjan i hans landslagsdebut i mars 1995. Foto: Arild Jakobsen

I klubbsammenheng har han enda større meritter. I åtte år var han proff i Tyskland, som er regnet som verdens største liga. Og da han rundt årtusenskiftet spilte i THW Kiel, fikk han med seg to tyske mesterskap og en finale i Champions League. I år 2000 tapte de best av to-kampersfinalen mot Barcelona etter å ha vunnet hjemmekampen først.

Eneste nordmann i final four

Steinar Ege ble kåret til VMs beste målvakt i 2005. Her jubler han for en redning i seieren mot Sverige. Foto: Sigurds n, Bj rn

— Det er nok det største jeg har vært med på, men den går likevel ikke inn i minneboka ettersom vi tapte sammenlagt. Kampen ligger der som et tap, og det er ikke noe jeg samler på, understreker sørlendingen.Men nå er det bare det ungarske laget Veszprém i semifinalen og eventuelt vinneren av kampen mellom spanske Barcelona og polske Kielce som står i veien for den store drømmen.

— Det ville vært veldig greit å kunne sette et stort punktum for karrieren med en Champions League-triumf. Men uansett hvordan dette skulle ende, har det vært veldig moro og inspirerende å oppleve hvordan en av verdens beste klubber forbereder seg til dette, og alt som er rundt Champions League, sier Ege, som er den eneste nordmannen som får oppleve dette i år.

- Bare holdt meg i normal form

— Hva har du gjort i livet som har gjort det mulig i en alder av 43 år, og nesten tre år etter at du egentlig la opp, å fortsatt være god nok til å møte noen av verdens beste skyttere?

Jeg føler meg så godt forberedt som det er mulig i en alder av 43 år

— Mens jeg var aktiv, var jeg ekstremt nøye med treningen, i alle fall fra jeg var 30 til 40 år. Jeg har lagt ned ekstremt mye arbeid som har gjort det mulig å ta opp hansken tre år etter jeg la opp.

— Men hva har du gjort etter du la opp?

— Jeg har bare holdt meg i normal form ved hjelp av jogging og styrke. Jeg har ikke gjort noe som skulle være relatert til at jeg skulle stå i mål igjen, sier Ege.

- Regner ikke med noenting

— Hvordan føler du deg forberedt til å møte verdens beste skyttere?

— Så godt som det er mulig i en alder av 43 år. Jeg kunne ikke gjort noe mer enn det jeg har gjort, derfor tar jeg dette ganske rolig.

Steinar Ege fikk med seg flere titler i dansk håndball. Her jubler han for seier i den danske DM-finalen, som ble spilt i Danmarks nasjonalarena, Parken. Foto: Sabroe, Liselotte

Siden comebacket i serien mot Erlingen 29. mars, har han fått flere opptredener enn han hadde våget å tro på. Men her i Køln er han en av tre målvakter i Kiel, og forventer ikke mye spilletid.— Jeg regner ikke med noenting. Min viktigste oppgave er å støtte opp om de to andre. Men det kan kanskje være at jeg kommer inn på et straffekast.

— Men du har lyst til å spille?

— Selvfølgelig har jeg veldig lyst til det. Men jeg er som sagt ikke den yngste.

Sier Steinar Ege. Og gliser godt i det han hopper på bussen før sin siste trening før Final Four.

- Sjeldent toppidrettshode

Tidligere landslagskollega Preben Vildalen er mektig imponert over at jevnaldrende Steinar Ege i helga spiller for Champions League-triumf.

Preben Vildalen (t.v.) og Steinar Ege sammen på landslagssamling. Foto: Scanpix

— Det er helt vilt at han er der nå. Det er kun Steinar som kunne fått til dette. Det er helt rått, sier Vildalen, som spilte sammen med Ege i to sesonger i KIF og delte rom med ham gjennom 13 sesonger på landslaget.- Hvilke evner har Ege som gjør dette mulig?

— Det er én ting som skiller ham fra alle andre. Han har et toppidrettshode som du sjeldent ser i håndball. Han er akkurat så sterk mentalt som du må være på det nivået. Riktignok er det å være målvakt noe du aldri glemmer. Men å holde tempoet mot verdens desidert beste spillere, ja det krever en toppidrettsskalle de luxe, og gjør ham etter mitt skjønn helt unik i håndballsammenheng, sier kristiansanderen.