Det bekrefter fungerende sykehusdirektør Geir Bøhler overfor Fædrelandsvennen.

Fungerende sykehusdirektør Geir Bøhler er bekymret for prosessen med både utviklingsplan 2030 og strategiplanen fordi ledere ved sykehuset argumenterer mer med hva som er best for sitt sykehus, enn hva som er best for Sørlandet totalt sett. Foto: Jon Anders Skau

Overfor sykehusstyret torsdag slår han alarm i forbindelse med sykehusplanene Utviklingsplan 2030 og strategiplan 2015-2017. I en såkalt «risikomatrise», som viser sykehusets største utfordringer, er «kultur for helhet» satt på rødt. Kultur for helhet er et begrep som betyr at de ansatte ved sykehuset skal trekke i samme retning basert på faglige argumenter om hva som er best for alle som bor på Sørlandet.— I lys av erfaringene fra siste halvår ser vi at den manglende kultur for helhet står i veien for gode diskusjoner. Jeg ser det som helt avgjørende for at vi skal få til både en god Utviklingsplan 2030 og strategiplan at ikke diskusjonsklimaet blir påvirket av at vi ikke har samme perspektivet, sier Bøhler.

Flekkefjord

Da sikter han til agderperspektivet, om ikke bare å se situasjonen fra sin arbeidsplass og at faglige argumenter skifter på fylkesgrensene.

Det er særlig reaksjonene i Flekkefjord som bekymrer Bøhler. De kom da prosjektleder Per Torgersen i januar presenterte en foreløpig anbefaling om å bygge et nytt stort sykehus i Kristiansand. Da ble det blant annet arrangert et stort fakkeltog, og en rekke ledere og fagfolk gikk åpent ut med kritikk av anbefalingen. Det har pågått siden, og pågår fortsatt. Aksjonister har også forsøkt å få helseminister Bent Høie (H) på banen. Men han har ikke villet involvere seg.

Les mer:

Bekymringsmelding

Tirsdag sendte seks tillitsvalgte fra sykehuset i Flekkefjord en skriftlig bekymringsmelding til styret ved Sørlandet sykehus. De skriver om et gruppearbeid i forbindelse med strategiplanarbeidet:

«Den såkalte ROS-analysen endte opp som en usakelig diskusjon og ble i tilbakemeldinger etterpå beskrevet som mislykket og som en ufin diskusjon uten konklusjon,» skriver de.

Gruppen har utarbeidet forslag om hvordan Flekkefjord sykehus burde styrkes i fremtiden, et forslag som sykehusledelsen har signalisert ikke vil bli vedtatt.

Les mer:

Alvorlig overkjøring

«Dette er en svært alvorlig overkjøring av jobben til arbeidsgruppen, og gjør at det kan stilles spørsmål ved hensikten med hele innvolveringen av deltagere i strategiplanarbeidet,» skriver de tillitsvalgte og forlanger overfor styret at forslaget blir tatt på alvor.

Bøhler forteller at han like før sommeren arrangerte et møte med ledelsen i kirurgisk avdeling, som også omfatter ansatte i Flekkefjord. På møtet ble psykologer fra Abup, avdeling for barn og unges psykiske helse ved Sørlandet sykehus, invitert for å hjelpe.

Hull på byllen

— Vi gjorde det for å forsøke å stikke hull på byllen, få fram alle følelser og meninger i saken og vil følge opp med ledersamlinger utover høsten, sier Bøhler. Han håper dette arbeidet skal bidra til å skape felles forståelse for situasjonen og hva som må gjøres.

Sykehusstyret skal diskutere både Utviklingsplan 2030 og strategiplanen i sitt møte torsdag i Kristiansand.

Les mer: