— Det er på tide å slutte å snakke om det enkelte og media har vært opptatt av, at avgiften ikke virker. Den virker. Nå har vi gode tall, sa miljøvernsjef Øystein Holvik på et Ap-møte torsdag kveld.

Trafikken siste åtte måneder er ned én prosent. I rushtiden er nedgangen på seks måneder ned 3,5 prosent.

Rushtidsavgiften virker, sier miljøvernsjef Øystein Holvik. Det er snakk om flere tusen færre biler på veiene hver dag. Foto: Kjetil Nygaard

— Veivesenet la fram tallene da transportkomiteen besøke Kristiansand torsdag. Og selv om tallene høres lave, er det snakk om tusenvis av biler som nå ikke er på veien. Rikspolitikerne var veldig opptatt av dette, sier Holvik.Holvik mener arbeidet med å redusere biltrafikken må fortsette med full styrke.

— Folk har endret holdninger. Flere kjører på andre tidspunkter. Flere velger å slå sammen flere ærender i én tur og flere reiser kollektivt, sier Holvik.

Han minner om at nasjonen Norge har målsetting om at all fremtidig trafikkvekst skal skje kollektivt eller med gåing og sykling.

Holvik skjønner at folk kan irritere seg over rushtidsavgift, men han mener den er nødvendig.

— Veidirektoratet regnet ut at alle trafikkveksten de neste tiårene vil kreve 300 milliarder i veiinvesteringer i byene hvis folk skal kjøre bil. Skjer veksten kollektivt, vil det koste 140 milliarder kroner, samt spare klimautslipp. Så viktig er dette, sier han.